Rocky roads

Det finns tusen olika varianter på rocky roads. Egentligen behövs inget recept, det är bara att röra ner det man tycker om. Men tänkte försöka skriva ner min variant iallafall.
Du behöver:
250 g marobou mjölkchoklad
200 g cashewnötter
100-150 g jordnötter
75 g mini marshmallows (eller stora som du klipper i små bitar)
2 små påsar dumle

  • Smält chokladen.
  • Dela dumlen på hälften.
  • Blanda i resterande ingredienser i den smälta chokladen och rör runt så att det blandar sig.
  • Bred ut massan på en plåt med bakplåtspapper i önskad tjocklek.
  • Låt stelna.
  • Skär i bitar.

Vit chokladtryffel

Dessa mumsiga tryfflar smakade jag första gången på min farbrors bröllop och såklart snokade jag rätt på receptet. Dom är superduper goda. De är dessa som försvinner först av våra julgodisar helt klart.
Du behöver:
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g riven marsipan
1 msk Xante (päron konjak)
florsocker

  • Smält choklad och grädde på svag värme, ta sedan bort ifrån plattan.
  • Rör i smör, den rivna marsipanen och xante. Rör till det blandats och blivit en smet.
  • Slå massan i en form och kyl den så att den blir fast.
  • Forma små kulor och rulla i florsocker.
  • Om du vill kan du lägga dem i små formar.

Glöggmys

Ikväll har vi haft glöggmys hemma hos oss med massa gotta!

Saltlakitsknäck

Alla som känner vet att jag är ett big fan av lakrits så kunde inte motstå att göra dessa saltlakritsknäck som jag hittat hos sötsaker. De vart riktigt goda.
Nu ligger knäcken så fint i sin burk som jag har hittat på Åhlens.
Receptet på vanlig knäck hittar du här
Du behöver:
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl turkisk peppar (el andra hårda lakritskarameller)

  • Krossa den turkiska pepparen tex med hjälp av en mortel.
  • Blanda alla ingredienserna i en vid gjutjärn eller kokpanna.
  • Koka det kraftigt utan lock under ständig omrörning.
  • Då massan håller för kulprovet är knäcken klar.
  • Häll upp i knäckformar.

Hur grym??!

Ät helt fascinerad av dessa två människor, verkligen synkade också!

Apelsinkryddkakor

Nu kommer äntligen receptet som jag bakade då jag var hemma hos mina föräldrar. Receptet på dessa underbart goda julkakor har jag hittat hos kaksmulan.
Du behöver
175 g smör
5 msk strösocker
2 msk farinsocker strö
4 msk mörk sirap
4 msk lönnsirap
1 äggula
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
en nypa salt
en nypa svartpeppar
Till garnering:
1 dl strösocker
1 msk finrivet apelsinskal

  • Börja med att göra garneringen. Blanda strösockret med apelsinskalet i en skål.
  • Rör smör, strösocker och farinsockret pösigt.
  • Rör ner äggulan och sirapen. Blanda.
  • Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker. kanel, ingefära, kryddnejlika, salt och svartpeppar och rör sedan ner det i degen. Rör till en slät, ganska lös deg.
  • Rulla till bollar (jag tog lite mer än en tesked deg per boll).
  • Rulla bollarna i apelsin och socker blandningen innan du lägger dem på en bakpappersklädd plåt. Lägg dom inte för tätt då dom flyter ihop, jag hade 12 kakor per plåt.
  • Gräddas i 175-200 grader i 10-12 minuter. De ska spricka upp i mitten.
  • Låt svalna på plåten i 10 minuter och sedan på galler.

Knäck

Vad tycker ni är det juligaste godiset? Själv tycker jag knäcken, så jag ska självklart dela med mig av mitt favorit recept på knäck och lite senare kommer ni även få receptet på lakridsknäck.
Du behöver:
2 dl grädde
3 dl ljus sirap
2 dl strösocker
3/4 dl skalad och hackad sötmandel

  • Blanda grädde, sirap och socker i en vid gjutjärn eller kokpanna.
  • Koka det kraftigt utan lock under ständig omrörning.
  • Då massan håller för kulprovet är knäcken klar.
  • Häll upp hälften av knäckmassan i formar, sedan blandar du i dötmandeln i den återstående massan och fyller upp i resterande knäckformarna.
Tips! Det blir enklare att hälla upp knäcken om du häller över den tex i ett litermått (som du värmt upp).
Och för er som inte vet vad kulprovet är så innebär det att man tar en klick av knäcksmeten och håller i ett glas vatten, om du kan forma den till en kula så är den färdig att hällas upp i formar.

Det är söndag..

Äntligen börjar förkylningen att ge med sig. Har ändå haft en mysig helg trots att jag varit krasslig. Igår shoppade jag klart de sista julklapparna, gjorde knäck och vit chokladtryffel medans Micke bakade pepparkakor. Avslutade kvällen i tvsoffan med ost och kex och ett glas rött till säsongsavslutningen av "Så mycket bättre" (för det blir väl en säsong till?!)
Recepten på all julgotta jag bakat kommer till veckan för nu ska jag bege mig till köket och göra det sista julbaket för i år! Ha en trevlig dag allihopa!

Hamburgare

Eftersom vi båda är krassliga så gjorde vi det enkelt för oss och gjorde världens snabbaste (och godaste) hamburgare till middag.
För 4 st stora (125 g) burgare behöver du:
500 g köttfärs
1 dl bbq sås (jag använde bull´s-eye, hickory smoke)
en skvätt vatten

  • Blanda ihop färsen med bbqsåsen och lite vatten.
  • Forma till 4 st biffar och platta till dem.
  • Stek dem i smör.
  • Servera med dina favorittillbehör och strips.


Det vankas idolfinal...

Det kan väl ingen ha missat?? Frågan är vem som vinner? Jag ska iallafall hålla mina tummar för Jay!

Lövbiffsgratäng

Jag har inte haft en så rolig vecka, spisen & ugnen har krånglat vilket resulterade i att i söndags fick jag och Micke ta med maten till min bror och laga färdigt den där. Igårkväll hände det igen, jag hade rullat små kakor som var redo att gräddas och så fanns ingen värme i ugnen blev så less att jag hade lust att lägga mig på golvet  gråta.. men samlade mig lite istället och ringde hyresvärden och vipps så har man en ny spis.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Och nu har jag gått och blivit krasslig så hoppas jag repar mig så jag kan fortsätta mitt julbakande till helgen.
Nu till det som detta ska handla om, nämlig denna smarriga rätt som jag verkligen kan rekomendera att ni gör till helgen. Går super snabbt och är riktigt enkelt att laga.
För 4 personer behöver du:
350 g lövbiff
2 msk soja
1 msk kalvfond, konc
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
100-150 g champinjoner
1 röd paprika
2,5 dl grädde
1 msk idealmjöl
150 g krämig grönmögelost (jag använde st agur)
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar

  • Strimla lövbiffen och lägg den i en bunke tillsammans med soja, kalvfond och vitlöken som du pressar eller river ner. Låt marinera 15 minuter.
  • Strimla purjolöken, skiva paprikan och dela champinjonerna i 4 delar. Fräs dem i en stekpanna och lägg sedan det i en smord ugnsform.
  • Fördela köttet och marinaden ovanpå grönsakerna.
  • Häll grädden i en kastrull och koka upp tillsammans med idealmjöl, osten, timjan och svartpeppar.
  • Häll såsen över köttet.
  • Gratinera i ungefär 15 minuter på ca 200 grader.
  • Servera med pressad potatis.

Julbak

I helgen har jag varit hemma hos mina föräldrar och julbakat åt dom. Det vart 4 sorters kakor:
Syltgrottor som vi har bakat varje jul sedan jag var liten, receptet på dem hittar du här!
Kardemummasnittar är en kaka jag nyss upptäckt, supergod med mycket smak av kardemumma, receptet hittar du här!
Apelsinkryddkakor testade jag att baka för första gången och de blev precis så juliga och goda som jag hade hoppats på. Kommer lägga ut receptet på dessa lite senare i veckan.
Och så vart det knäckflarn som vi åt tillsammans med glass till efterrätten.

RSS 2.0