Syltgrottor

Idag kom mamma & pappa på ett spontan besök, riktigt trevligt! Tur att man har fikabröd i frysen sånna tillfällen!
Bjöd bland annat på dessa små godingar!
För ca 40 st behöver du:
200 g smör
1 dl strösocker
1 dl vaniljsåspulver (jag använder Ekströms snabb marsan sås)
3,5 dl vetemjöl
3/4 dl bakpulver
hallonsylt (jag använder Björnekullas, vildhallon)

  • Rör smör och socker till en mjuk massa.
  • Tillsätt vaniljsåspulvret och vetemjölet som först blandats med bakpulvret.
  • Arbeta snabbt ihop till en deg och forma till en rulle, om degen är kladdig då den ska rullas kan du ställa den i kylen en stund.
  • Skär rullen i 40 bitar och lägg i små pappersformar.
  • Gör en grop i varje degbit och fyll hålet med ca 1 tsk hallonsylt.
  • Grädda 5-8 min 225 grader
Tips!
Använd alltid riktigt smör då du bakar, det blir mycket bättre smak än med margarin!

Elin tipsar!

Igår kväll var det tjejkväll hos Annika, Hon bjöd på en underbart god varm smörgåstårta och till efterrätt vart det choklad buffe. En jätte trevlig kväll med mycket surr och skratt.
Till maten bjöds det på bland annat LOKA, krusbär päron, en av lokas nya smaker, definitivt en av mina favoriter. Den kommer att drickas flitigt av mig i sommar!


Renskavsgryta

Idag gjorde vi något vi inte har gjort på länge, renskavsgryta, super gott tycker både jag & Micke, som vanligt riktigt enkel matlagning, tycker om att slippa stå i köket flera timmar på vardagarna!

För 4 portioner behöver du:
1 pkt renskav (240 g)
200 champinjoner
1 gul lök
smör till stekning
1 msk vetemjöl
2-3 dl svampbuljong
1-2 dl creme fraiche
1/2 msk soya
1 tsk timjan
salt
svartpeppar

  • Låt skavet tina något och skär det i breda strimlor.
  • Stek det och lägg på sidan.
  • Fräs champinjonerna och den hackade löken
  • Tillsätt skavet.
  • Strö över mjölet och blanda, tillsätt svampspadet och krydda sedan.
  • Koka på svag värme ca 5 min.
  • Tillsätt creme fraiche och soya.
  • Hetta upp och smaka av
  • Servera med ris.



Glassmaskin

För pengarna jag fick då jag fyllde år har jag köpt en glassmaskin!
Ser verkligen framemot att testa den, tror det kommer bli jätte smaskigt och dessutom slipper man ju alla tillsatser som finns i den glass man köper!
Återkommer med resultat senare i vår då det börjar bli glass tider...

Jobb helg....

Har jobbat hela helgen och då innebär det verkligen hela helgen, morgon till kväll.. Så har inte haft tid att laga mat utan slängde bara ihop en kycklingsallad som jag levt på tills idag. Dessutom är min kamera på lagning eftersom jag ännu än gång tappat den i golvet, förstår inte hur jag lyckas, varken mobiltelefoner eller kameror blir långlivad hos mig..

Bjuder på lite bra musik istället!





Hemmagjord Müsli

Efter Mickes brödbak blev jag inspirerad och gjorde müsli.
Den är nyttig, god och finns för det mesta i mitt skafferi, det enda negativa är att den försvinner så fort. Den blir lite som crunchy fast mindre söt!

För ca 12 port behöver du:
2,5 dl fiberhavregryn
2 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 dl dinkelflingor
1 dl grovt hackad sötmandet
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl solroskärnor eller pumpafrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
kanel och kardemumma efter behag
  • Blanda alla ingredienser i en skål
2 msk råsocker
1,5 dl vatten
2 msk rapsolja
  • Blanda ihop vattnet, oljan och råsockret och rör ner det i flingblandningen
  • Rosta i ugn 30-40 minuter, rör om efter halva tiden
  • Låt svalna och rör sedan ner ca 2 dl russing
En riktigt bra start på dagen, brukar "krydda" min fil med kanel som inte bara är gott utan också bra för immunförsvaret!

Ostbullar med dinkel

Imorse fick Micke ett ryck och bakade bröd som blev super gott, kanske inte det nyttigaste man kan äta men inte heller det onyttigaste eftersom det inte bara är vetemjöl i, så det känns ju lite bättre iallafall!
För 25 st bullar behöver du:
1 pkt jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk mörk sirap
1 msk flytande honung
2 dl riven ost
4 dl dinkelmjöl, fullkorn
ca 9 dl vetemjöl special
vispat ägg till pensling
sesamfrön till garnering

  • Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader och tillsätt smulad jäst som du rör ut.
  • Tillsätt alla ingredienserna utom vetemjölet.
  • Rör ihop till en lös deg och häll därefter i vetemjölet lite i taget.
  • Låt jäsa på dragfri plats 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 25 bitar som du formar till bullar.
  • Lägg bullarna på bakplåtspappers klädda plåtar och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter, 225 grader.



Timjan-kryddad kassler med svampsås

Ännu en barnsligt enkel maträtt.. sånt gillas av mig!! dessutom smakar det riktigt gott en onsdagskväll också!
För 4 personer behöver du:
500 g kassler
2 tsk timjan

150-200 g champinjoner
smör till stekning
1 msk vetemjöl
1-2 dl grädde beroende på hur tjock du vill ha den
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soya
svartpeppar
  • Lägg kasslern på en plåt, strö över timjan och baka i ugn ca 10 min på 225 grader.
  • Skiva svampen och stek i smör.
  • strö över mjölet och späd med grädde, vatten och fond.
  • Koka under omrörning 5 min.
  • Smaka av med soya och svartpeppar, ev behövs mer fond och soya beroende på hur mkt grädde du använder.
  • Serveras med ris
Mmmmm här snålas det inte med såsen direkt..haha

ALLA HJÄRTANS DAG

Efter att jag har pluggat blir det en riktig mys dag med min prins! Vi tänkte laga en god 3rätters middag och bara njuta av att ta det lugnt och ha tid för varandra, det kanske blir att vi ser någon film eller så men annars inga speciella planer!
"Om du var ett hav vore jag en våg 
Om du var himmelen skulle jag ha vingar 
Om du var ett regn hade jag varit hav och land 
Om du var musik vore jag en sång 
Om du var vidderna ville jag vara vinden, 
men jag skulle inte vara nånting om du inte fanns..."

Baby beyonce

Haha så himla söt alltså

Fiskgratäng med kräftstjärtar

Idag testades ett nytt recept på fiskgratäng hemma hos mig. Super smarrigt, kommer definitivt att serveras fler gånger!

(För 4 portioner)
800 g torskfilé
salt
citronpeppar eller svartpeppar
1/2 dl vatten
3/4 dl vitt vin
2 msk hummerfond
1 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
2 msk tomatpure
1/2 dl hackad dill
1 burk kräftstjärtar i lag
  • Lägg torskfileén i en ugnssäker form, salta och peppra
  • Vispa ihop vattnet med vinet och fonden i en kastrull, tillsätt creme fraichen, grädden och tomatpurén, låt småkoka ca 10 minuter. Jag gjorde även en redning på mjölk och vetemjöl som jag tillsatte för att få en lite tjockare konsistens. Tillsätt dillen.
  • Låt kräftstjärtarna rinna av och fördela dem sedan över torsken och i formen  och häll sist över såsen.
  • Gratinera i ugnen 200 grader i ca 20 min.
  • Strö över lite hackad dill och servera den med pressad potatis
Receptet är hämtat från tidningen MAT MAGASINET

Tips!
Istället för vin kan du ta vatten blandat med pressad citron, 1 msk citronsaft per dl vatten

Förändringar på gång

Snart så kommer min blogg bli lite snyggare, eftersom jag varken har tid eller ork att sätta mig in hur man gör så har jag hittat en tjej som är gryyyym på blogg design.
http://lindablom.se/
Förhoppningsvis ska hon hjälpa mig!
Dagens middag
Ris med hemmagjord currysås och ugnsgrillade kycklingklubbor, till det en fräsch sallad

Thomas Sabo berlockarmband

I lördags hade jag och en kompis gemensam 25 års fest. Det var tjejfest med middag, lekar och senare gick vi ut på krogen och dansade hela natten, en riktigt lyckad kväll!
Fick i present ett underbart Thomas Sabo berlockarmband och presentkort så jag kan köpa den berlock jag vill ha! Tack än en gång brudar, ni är bäst!

Så här ser det ut, riktigt snyggt även utan berlocker

Budget tips

Här kommer ett väldigt simpelt, dock ändå mycket smarrigare än bara korv och makaroner tycker jag, inte många jag känner vet vad det är och många rynkar på näsan då jag berättat vad jag ska göra för middag, det är korvstuvning med potatis vi snackar om, inga konstigheter, här kommer receptet!

Du behöver:
600 g falukorv
2 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
vitpeppar
salt

Skär korven i tärningar och bryn den på svag värme, rör ut mjölet i korven och slå sedan på mjölken. Krydda och låt puttra 10 min!
Riktigt enkelt att göra, passade mig perfekt igår då jag hade fullt upp med att plugga!

Super enkel strömming

Jag var inte som alla andra barn när jag var liten, då var "mömming" min absoluta favorit rätt.
Alltså strömming och tycker fortfarande att det är en av mina favorit vardagsrätter, speciellt om man serverar med potatismos och rivna morötter, tyvärr hade jag inga morötter hemma idag så gjorde en sallad på babyspenat, grön paprika, rödlök och svarta oliver, dvs de enda grönsakerna jag hade hemma, med lite fransk dressing på det så vart det inte så tokig trots allt!
Jag har inget direkt recept utan gör lite på måfå, men du behöver:
Fileéad strömming
Ströbröd
Salt
Kaviar
Dill

Blanda lite salt och ströbröd på en tallrik, doppa strömmingen med skinnsidan nedåt i blandningen. Lägg strömmingen på en plåt med bakplåtspapper och klicka ut lite kaviar och lite dill på varje filé, om du är skeptisk till kaviar så ta bara dill, men jag lovar att det är helt underbart gott även om det låter lite skumt! Sedan viker du den bara på mitten och in i ugnen, 225 grader i 5-10 min i övre delen av ugnen (ett snäpp över mittersta falsen)

Mumsiga köttbullar

Idag vart det riktig husmanskost med potatis, köttbullar, gräddsås, lingonsylt och smörgåsgurka till middag, mums!
När jag lagar köttbullar brukar jag göra en rejäl satts och frysa in så är det bara att plocka fram ur frysen då man har bråttom eftersom jag vägrar köpa halvfabrikat!
Receptet på köttbullarna har jag hittat i en gammal hemmets journal tidning.
Du behöver:
2 skivor vitt bröd (skär bort kanterna)
3/4 dl grädde
1 dl vatten
1 ägg
3/4 dl hackade färska örter (jag använde persilja)
1 riven gul lök
1 msk dijonsenap
1,5 msk kalvfond, konc
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
800 g köttfärs
  1. Smula brödet i en bunke och tillsätt alla ingredienser utom köttfärsen- Blanda ihop.
  2. Tillsätt köttfärsen och rör ihop
  3. Rulla i den storlek du vill ha och stek
svårare än så är det faktiskt inte :)

Lax med smak av citron

Idag hade min prins gjort en av mina favorit rätter då jag kom hem från gymmet.
Sjävklart måste jag dela med mig av detta underbara recept!
  1. Lägg 4 st laxfileér i en ugnssäker form, krydda med salt och citronpeppar.
  2. Koka upp citronskalet i lite vatten, häll bort vattnet och spar skalet.
  3. Koka ihop 3 dl creme fraiche, 2,5 dl grädde och 1,5 fiskbuljong. Tillsätt ev lite salt.
  4. Tillsätt citronskalet och 1,5 msk citron saft. Låt koka en stund på svag värme.
  5. Häll såsen över laxen
  6. Ca 25 min i ugnen, 200 grader
Servera med tagliatelle.
Receptet är för 4 personer.

Såå himla gott!!

RSS 2.0