Kall grillsås

Idag orkade vi inte laga någon riktig mat till middag eftersom vi varit på kalas hela dagen så vi köpte grillad kyckling som vi åt tillsammans med klyftpotatis och en underbar kall sås som man svänger ihop på nolltid.
För 4 portioner behöver du:
2 dl creme fraiche
100 g soltorkade tomater i olja
1 dl färsk basilka
1 pressad vitlöksklyfta

  • Mixa alla ingredienser, det gör inget om det är små bitar av tomaterna, det blir bara godare tycker jag iallafall.
  • Om du vill kan du tillsätta 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar, vilket jag uteslöt ur orginalreceptet,

Ica Matfors smörgåstårta

Idag har min morfar fyllt 80 år och det firades med smörgåstårta från ica Matfors som är den absolut bästa. Alla ni i Sundsvallstrakten som inte testat den borde göra det, den är underbar och inte snålar dom heller, det blir alltid över till dagen efter.




Underbar kväll

Ikväll var det Annika som stog för maten och bjöd på grillade hamburgare, majskolvar och daimglasstårta med jordgubbar. En super trevlig kväll med massa skratt och surr!

kokt torsk med ägg & persiljesås

Detta tycker jag känns som en sund och god vardagsmat.
För 4 personer behöver du:
400 g torsk
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1/2 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 msk hackad persilja
2 hårdkokta ägg
salt, vitpeppar

  • Fräs smör och vetemjöl i en kastrull.
  • Tillsätt fiskbuljongen, grädde och mjölk. Lår puttra ca 5 minuter. Krydda sedan med salt och vitpeppar.
  • Skär fisken i portionsbitar och krydda den med salt och peppar.
  • Sjud fisken i välsaltat vatten ca 5 minuter.
  • Tillsätt ägg som du skurit i tärningar och persilja i såsen strax innan servering.
  • Servera med potatis.

Grekiska biffar med hasselbackspotatis och tzatziki

Detta är utan tvekan mina favorit biffar. Godast att äta med hasselbackspotatis eller klyftpotatis med tzatiki och en fräsch sallad till.

Grekiska biffar, ca 6 port:
600 g köttfärs, gärna vilt
1/2 riven gul lök
1/2 dl finhackade svarta oliver
6-8 finhackade soltorkade tomater
1 dl creme fraiche
1 ägg
salt, svartpeppar
200 g fetaost skuren i tärningar

  • Blanda samman alla ingredienser förutom fetaosten.
  • Gör sedan biffar och rulla in lite fetaost i varje biff, blir bäst om dom ligger innutibiffen, annars bränns det lätt.

La famiglia - recension

Förra veckan var jag & Micke några dagar i Stockholm, en av dagarna åt vi på en underbar italiensk resturang på kungsholmen. Den får verkligen bra betyg av oss båda. Servicen var verkligen super bra och maten var ljuvlig, det enda som drar ner betyget lite är uteserveringen som inte var så jättemysigt, dock vart man inte störd av trafik eller annat buller. Inne såg det däremot hur fint ut som helst.
Jag åt grillade lammkotletter, oxfilé och salsiccia med husets vitlökssmör -Underbart, har aldrig ätit saftigare oxfilé, salsiccian som jag var lite tveksam till var himmelsk god, lammet var oxå bra men inte det allra bästa jag ätit. Betyg 9/10, hade blivit en 10:a om lammet varit lite mera smakrikt.
Micke åt: kalvnoisetter med parmaskinka och färsk salvia, i en sås på vitt vin och smör.Till det husets kroketter. kalven smakade som god fläskfilé ungefär, parmaskinka gav en bra sälta, såsen hade kunnat vara fastare (spillvarning) men smaken var jättegod. Kroketterna var överraskande goda och inte det minsta torra. Betyg: 8/10
Och till efterrätt åt vi båda chokladglass blandad med maraschinolikör, marinerade röda bär och krossad rostad mandel, jag som egentligen inte är så förtjust i chokladglass fullkomligt älskade den. Betyg: 8/10
Och slutligen bjussar jag på två bilder på mig & min prins
Satsade 30 kr och vann 4 kg godis på grönan, inte illa

Grillade kebabspett

Gårdagen spenderades hos Mickes familj, vi solade, spelade krocket och blev bjuden på underbara kebabspett. En riktigt bra dag!


För 4 portioner behöver du:
450 g nötfärs
2 st vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 dl mjölk
3 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
träspett
ev olivolja till pensling innan grillning

  • Blötlägg träspetten i vatten (så att de ej börjar brinna då du grillar).
  • Finhacka vitlöken.
  • Blanda färs, vitlök, spiskummin, mjölk, persilja, salt och peppar till en slät och jämn smet.
  • Fukta händerna, forma smeten till 8 st avlånga kebab och trä upp dem på grillspetten.
  • Pensla spetten med lite olja ( kan uteslutas om du grillar dom i grill korgar)
  • Servera med valfri potatis eller ris och gärna med zatziki och ajvar.
Tips! Grill korgar finns att köpa bla på Claes Ohlsson och funkar jätte bra då du grillar biffar, fisk eller grönsaker.

www.matbloggar.com

Jag som får mycket insiration till min matlagning mestadels genom andra bloggar tycker att matbloggar.com är en mycket bra idé att samla dem på ett och samma ställe! Kika in där vettja!

Teriyakinudlar med lax

Dagens middag var underbart god, det tyckte samtliga i sällskapet. Jag tycker faktiskt själv att det är en av de bästa laxrätter jag ätit. Maten är mycket enklare att göra än det ser ut med alla konstiga ingredienser och om du inte orkar göra teriyakisåsen själv finns den ju att köpa färdiggjord i affären. Till efterrätt blev det hemmagjord jordgubbsglass och sedan minigolof, en riktigt lyckad kväll!
För 4 personer behöver du:
450 g laxfilé
250 g äggnudlar
100 g sparris
100 g sockerärtor
100 g haricots verts
ca 2 msk rapsolja

Marinad:
2 msk wasabi
1 msk rapsolja
1 msk färskpressad citronsaft

Teriakisås:
1 dl japansk soja
1 dl vitt vin
1/2 dl strösocker
3 msk mirin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära

  • Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en bunke.
  • Skär laxen i kuber och blanda ner i marinaden, låt stå i kylen i minst 30 min.
  • Blanda ingredienserna till teriyakisåsen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
  • Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Skär sparrisen i bitar.
  • Koka upp lite lättsaltat vatten och förväll sparrisen i 3 min, då det gått 2 min lägger du i sockerärtorna och haricorts verts och låt dom koka med i 1 min.
  • Värm oljan i en stekpanna. Stek laxen på alla sidor tills den fär färg.
  • Lägg upp nudlarna på ett fat, toppa med grönsaker och lax. Häll över såsen och servera direkt.

Tips! Mirin är en slags vätska som påminner om risvin. Jag letade länge innan jag hittade den i vanliga matvarubutiker men hittade den tillslut på china market.

Dagens middag

Idag blev det efterlängtad premiär för i år för mig : surströmming.
Så himla underbart gott!

Biff stroganoff

Jag har inte ätit biff stroganof på flera år men så hittade jag ett recept som jag tyckte såg smarrigt ut och idag skred jag till verket och lagade det till middag! Riktigt gott, helt klart värt mödan att stå och strimla och hacka om man får en sådan mumsig middag!
För 4 personer nehöver du:
600 g lövbiff
2 gula lökar
250 g champinjoner
2 msk smör (till stekning)
1/2 msk paprikapulver
2 msk tomatpure
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde
salt
svartpeppar

  • Skär kötter i strimlor, finhacka löken och dela svampen i bitar.
  • Bryn köttet i smör, krydda med salt och peppar och lägg det sedan åt sidan.
  • Fräs löken i några minuter, tillsätt sedan svampen.
  • Strö över paprikapulvret och rör om. Tillsätt tomatpure, vatten och smulad buljongtärning. Koka upp ock låt puttra i 5 minuter.
  • Lägg i köttstrimlorna och häll över grädden, låt puttra någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med ris.

Räk & squash pasta

Detta är ett mycket enkelt recept som du slänger ihop hur snabbt som hellst.Perfekt soliga dagar då man hellst inte vill stå flera timmar vid spisen.
Jag hade lite aubergin hemma så bytte ut den mot squashen och det vart också bra!
För 4 personer behöver du:
400 g penne
1 liten squash
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja (till stekning)
några kvistar persilja
150 g skalade räkor
salt
svartpeppar
1/2 dl vin
2 dl grädde
1 msk konc hummerfond

  • Koka pastan medans du förbereder resterande ingredienser.
  • Skär squashen i tunna skivor och skär skivorna i så stora bitar du vill ha.
  • Finhacka vitlöken.
  • Stek squashen & vitlöken på medelvärme tills squaschen har mjuknat.
  • Hacka persiljan grovt och blanda ner i pannan tillsammans med räkorna. Fräs på lite snabbt och krydda med salt och peppar.
  • Lägg det du stekt på sidan och koka ur pannan med vin, fond och grädde. Koka tills hälften återstår.
  • Blanda ner den kokta pastan och räk&squash blandningen.
Tips! Om du använder aubergine precis som jag gjorde idag så salta den innan du steker den på båda sidor så försvinner den lite bittra smaken!

Gatufestveckan

Denna vecka har varit fylld av mysiga och roliga dagar!
Här kommer några bilder som samanfattar veckan:

Onsdagen åt jag oxfilé & klyftpotatis till middag i ett av tälten, sedan blev det en helkväll med tjejerna på stan, dock lite för mycket folk som vanligt på gratisdagen
Fredagskvällen firade vi Elias 2 år sedan hade vi tjejer grillmiddag

Langos som är ett måste för mig under gatufesten, riktigt gott!

På lördagen firade vi Andreas som fyllde år
denna kväll vart det också grillat till middag och massa gott att dricka innan vi åkte in till stan..

..och dansade till två backar läsk hela kvällen
Underbar vecka! Tack till alla inblandade!

krämig moussaka

För många år sedan när jag var i Parga (Grekland) med min familj åt jag moussaka, kommer ihåg att det var underbart gott så när jag nu hittade detta recept så kände jag att jag bara måste testa att laga. Det blev kanske inte likadan som den jag åt i Grekland, men riktigt god blev den!
För 4 personer behöver du:
2 auberginer
salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g köttfärs (hellst oxfärs)
ca 400 g krossade tomater
1 msk tomatpure
2 msk konc kalvfond
1 tsk rivet citronskal
svartpeppar
1 kruka färsk basilika

Ostsås:
50 g smör
2 msk vetemjöl
2dl grädde
2 dl mjölk
2 dl riven ost
vitpeppar

  • Skär auberginen i 7-8 mm tjocka skivor. Strö lite salt på båda sidor och låt stå och dra medan du tillreder resterande ingredienser.
  • Finhacka den gula löken.
  • Bryn färsen i olja, tillsätt de krossade tomaterna, tomatpure, löken och pressa ned vitlöken. Rör ihop och låt småputtra 7-10 min
  • Smaksätt med kalvfond, citronskal, salt och svartpeppar.
  • När du gör ostsåsen börjar du med att smälta smöret i en kastrull och pudra över mjölet.
  • Häll sedan över grädde och mjölken. Låt koka upp under omrörning.
  • Tillsätt osten och låt den smälta, krydda sedan med salt och vitpeppar.
  • Klappa bort vätskan ur auberginerna med ett hushållspapper och stek dem gyllenbruna (hellst i olivolja).
  • Varva ostsås, auberginer, basilikablad och köttfärs i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås.
  • Gräddas i ugnen 25-35 minuter i 175 grader, tills ytan fått fin färg.

En dag i solen

Tidigt imorse tog jag tåget från Östersund och direkt till min fina vän Kattis som jag inte träffat på evigheter för massa surr, fika och mys&bus med hennes familjs hundar.
Efter det hem till min familj för lite solning och en härlig grillmiddag!
Underbart med semester!




Kanske inte blir sådär jätte mycket recept utlagt denna vecka då Sundsvalls Gatufest drar igång på riktigt imorrn och det blir en hel del grillningar och äta ute eller i tälten kan jag tänka mig! Men håll ut, det är massa nya maträtter i min recept samling som ska testas inom kort.

Pannbiff

Dagens middag blev super goda pannbiffar som vi åt tillsammans med kokt potatis, gräddsås, rivna morötter och lingonsylt. Husmanskost då den är som allra bäst!
För 4 personer behöver du:
600 g köttfärs
2 gula lökar
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 dl vatten
3 st kokta potatisar
1 ägg
1 dl ströbröd
1 msk konc kalvfond
1 msk soya
salt
svartpeppar
smör till stekning

  • Hacka löken fint och bryn den.
  • Blanda grädde, mjölk, vatten, ägg, ströbröd, löken och potatisen som du först mosat. Låt svälla en stund.
  • Tillsätt sedan fond, soya, salt, peppar och köttfärs. Blanda väl.
  • Forma till biffar och stek på medelvärme (ca 4-5 minuter på varje sida)
Tips! Servera med stekt lök till som du gör genom att till 4 portioner skiva 2 lökar tunnt och steka gyllenbrunt i smör. Ta av den från spisen och strö över en nypa socker. Stek på den strax före servering.


Kasslerpaj

Idag är det underbart väder, slängde ihop en paj till lunch och nu ska jag ut i solen!
Receptet på denna har jag snott från svärmor, det är en jätte god paj som går super snabbt att göra, ialla fall om man som jag kör degen i matberedaren.
För 1 pajform behöver du:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
200-250 g kassler
1 liten purjolök
1 röd paprika
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
2-3 dl riven ost
svartpeppar
lite salt

  • Blanda vetemjöl, smör och vatten till en deg. Tryck ut den i en pajform.
  • Förgrädda på 200-225 grader i ungefär 15 minuter.
  • Strimla kassler, purjo och paprika. Lägg detta i pajskalet.
  • Blanda ägg, mjölk, grädde, ost, svartpeppar och lite salt. Häll detta över kasslern och grönsakerna.
  • Gräddas i 200 grader i ca 40 minuter.

RSS 2.0