Lyckad lördagskväll

Gårdagskvällen var väldigt lyckad. Bra sällskap, god mat, lekar och massa dans!
Till förrätt var det en himelskt god kantarellsoppa
Till huvudrätt en riktigt god kycklinggryta med ris
Och till efterrätt en smarrig födelsedagstårta som Camillas syster hade gjort
Tack för igår tjejer & speciellt tack till dig Camilla som ordnat en sådan fin & rolig kväll!

Fullt upp...

Förlåt för den dåliga uppdateringen. Har fullt upp och har ätit ute och inte lagat så mycket mat hemma! Men till veckan kan ni vänta er några nya recept!
Bjussar på en bild på mig själv i min nya hårfärg
Nu ska jag fixa det sista innan jag ska iväg till en vän på födelsedagsmiddag!
Ha en bra kväll allihop!

Lax med sås i ugn

Denna rätt går super snabbt att slänga ihop och smakar riktigt gott! Om du inte tycker om vitlök så kan du byta ut det mot lite pressad citron så funkar det lika bra!
För 4 portioner behöver du:
500-600 g laxfilé i portionsbitar
3-4 dl grädde
ca 1/2 fiskbuljongtärning
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök
salt
svartpeppar eller citronpeppar

  • Salta & peppra filéerna och lägg dem i en ugnssäkerform.
  • Koka upp grädden, vitlöken, buljongtärningen och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll såsen över laxen och gratinera i ca 20 minuter i 200 grader.
  • Servera med kokt potatis eller potatismos.

Ryttarkakor

Har nyss kvällsfikat lite med min prins, vi lyxade till det med vaniljbullar och ryttarkakor. Ryttarkakorna är ett recept jag tagit av min mormor, dom är riktigt ljuvliga. Som kladdkaka med ett knaprigt kokostäcke. Helt klart en av mina favoriter, godast är de precis då man tagit ut dem ur frysen.
För en långpanna behöver du:
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6-7 msk kakao
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
175 g smör

Kokostäcket:
200 g kokos
75 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap

  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Smält smöret och rör ner det tillsammans med resterande ingredienser till kakan (ej kokostäcket), blanda väl.
  • Häll smeten på en pappersklädd långpanna (30*45 cm).
  • Gräddas i 10-12 minuter i 200-225 grader.
  • Gör i ordning kokostäcket genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan socker, grädde och sirap. Låt sjuda ett par minuter.
  • Tillsätt kokosen och låt puttra någon minut till.
  • Bred försiktigt glasyren över kakan och grädda ca 10 minuter till eller tills kokostäcket fått fin färg.
  • Skär i så stora rutor du önskar då kakan svalnat något.

Idag är ingen vanlig dag..

Idag fyller min fina vän Camilla år! Hon är inte bara en underbar vän som finns där i vått & torrt, hon är en super mamma också! Grattis till dig gumman.

Frikadeller i tomatsås

Idag testade jag ett nytt recept som jag hittat hos Kryddburken. För er som inte vet vad frikadeller är kan jag berätta att det är köttbullar som man kokar istället för att steka, fantastiskt  saftiga blir dom och med denna goda tomatsås blev dom super goda.
För ca 6 personer behöver du:
4 liter köttbuljong
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk salt
1 kg blandfärs
1 gul lök
800 g tomatsås (jag använde Barilla Arriabbiata)

  • Blanda ihop mjölk, ströbröd, vitpeppar och salt i en bunke. Låt stå en stund.
  • Riv löken och blanda ner i bunken tillsammans med färsen. Blanda väl.
  • Forma till små bollar.
  • Koka upp köttbuljongen och låt bollarna sjuda i ca 10 minuter så de blir genomstekt(ta upp en och dela på om du är osäker).
  • Värm tomatsåsen och vänd försiktigt ner frikadellerna.
  • Servera med spagetti


Nätshopping från Formina

Skickade nyss in en liten beställning på pepparkaksformar! Söta va?



Ädelostgratinerade fläskkotletter

Idag blev de super goda fläskkotletter, pressad potatis och en god sallad till middag. Enkelt att göra och jag som älskar ädelost är fullkomligt såld på denna rätt. Fläskkotletter blir ju annars lätt torra men inte i denna gräddiga sås inte.
För 4 portioner behöver du:
ca 800 g fläskkotletter i ca 1 cm tjocka skivor
smör till stekning
salt
vitpeppar
1 kvibille ädelost
5 dl grädde
färska champinjoner efter behag

  • Bryn fläskkotletterna på båda sidorna i smör, krydda med lite salt och en aning vitpeppar. Stek så de får färg, de ska ej bli igenomstekta.
  • Lägg dom sedan i en ugnssäker form och lägg över ädelosten i tunna skivor på kotletterna.
  • Skär champinjonerna i ganska stora bitar och strö över i formen.
  • Häll sist över grädden.
  • Gratineras i 225 grader i ca 20 minuter.
  • Servera med pressad potatis.

Daimglass

Förra helgen då jag & Maria hade bakkväll så gjorde vi en smarrig daimglass. Vi gjorde den i min underbara glassmaskin men är övertygad att man kan göra den i frysen också. Men då man gör den i frysen ska det tydigen vara noga med att röra i formen då och då för att undvika iskristaller. Tyvärr vart bilden inte den bästa.
För en satts behöver du:
1 vaniljstång
4 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
7 äggulor
1,5 dl strösocker
2-3 dubbeldaim

  • Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur den.
  • Koka upp mjölk grädde och det du skrapat ur vaniljstången. Ställ det sedan på sidan.
  • Vispa äggulor och socker fluffigt i en skål och häll det sedan i gräddmjölken. Vispa ihop det till en jämn massa.
  • Sjud till 85 grader under vispning (det får ej koka). Häll det sedan i en bunke och låt svalna.
  • Sila massan och häll i bunke som du plastar in. Låt stå i kylen, helst över natten.
  • Hacka daimen.
  • Kör i glassmaskin och följ anvisningarna som gäller för just din, efter halva tiden tillsätter du daimen.
  • Lägg i form och låt stå i frysen någon timme innan servering för bästa konsistens.




Renskav med svamp och rödlök

Dagens middag var riktigt lättlagad. Renskav är dessutom perfekt för dig som vill äta lite smalare mat då det innehåller endast 6% fett. Brukar i vanliga fall göra gryta då jag ska tillaga renskav men idag så serverade jag den stekt med lite smör, salt och peppar och goda tillbehör och det vart riktigt gott.
För 4 portioner behöver du:
600 g djupfryst renskav
2 rödlökar
smör till stekning
1 liter färsk svamp (jag använde champinjoner)
2 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
ev lite maizena el vetemjöl till redning
salt
svartpeppar

  • Skiva rödlöken och stek i lite smör. Lägg den sedan på sidan.
  • Rensa och skär svampen i stora bitar, bryn i lite smör.
  • Blanda svampen med 1/4 av löken i en kastrull och häll över grädden, smula ner buljongtärningen och koka upp. Red av om du vill ha lite tjockare konsistens.
  • Bryn renskaven i 3-4 omgångar i en het panna med lite smör. Krydda med salt och svartpeppar.
  • Servera rätten med renskav, svamp och lök i små högar och kokt potatis till.

Äppelmuffins med smak av kanel

Dessa saftiga & goda muffins var det en vikarie på mitt jobb som bjöd på då hon slutade för någor år sedan, självklart passade jag på att ta receptet. Dom är riktigt goda och går dessutom snabbt och enkelt att göra.
För 14 st behöver du:
200 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 dl vatten
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor
kanel + strösocker till att doppa äpplelklyftorna i

topping:
75 g smält smör
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn

  • Rör smör och socker poröst.
  • Tillsätt ägg (ett i taget) och rör om.
  • Blanda ner vattnet. Sedan mjölet som du först blandat tillsammans med bakpulvret. Rör försiktigt så att allt blandar sig.
  • Fyll amerikanska muffinsformar till hälften med smet.
  • Doppa äppelklyftorna i i kanel som du blandat med lite socker och stick ner i formarna.
  • Blanda ingredienserna till toppingen och str den över muffinsarna.
  • Gräddas mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.



Röd kyckling - masaledar murghi

Dagens middag blev goda kryddiga kycklingklubbor, ris och en god sallad.
För 4 personer behöver du:
1 kg kycklingklubbor
6 msk pressad citron
1 msk malet spiskummin
1 msk paprikapulver
1,5 tsk cayennepeppar
1 msk gurkmeja
1 msk salt
1-1,5 tsk svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2 msk olja

  • Blanda samtliga kryddor med pressad vitlök och pressad citron i en skål.
  • Gnid in kycklingklubborna väl med blandningen.
  • Lägg dem i en smord ugnsform och låt stå kallt minst 3 timmar
  • Pensla klubborna med olja och ugnsstek ca 25-40 minuter beroende på klubbornas storlek.


Kolarutor med mjölkchoklad

Dessa söta godiskakor hittade jag på ensidaommat.
Detta behöver du:

botten:
75 g smör
1/2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn

kolafyllning:
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde

garnering:
200 g marabou mjölklchoklad

  • Börja med att göra botten. Smält smöret och blanda ihop med socker, vetemjöl och havregryn. Rör ihop till en deg.
  • Platta ut degen i en ugnssäker form (20*20 cm)
  • Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.
  • Gör kolan. Smält smöret i en kastrull och häll i grädde och sirap. Låt sjuda tills den blivit lagomt seg (ca 15-20 minuter). Gör kulprovet om du är osäker.
  • Häll sedan kolan över botten och låt svalna lite.
  • Smält chokladen och bred den över kolan. Låt svalna, dela sedan i ganska små bitar.


Kardemummasnittar

I fredags hade jag och en vän bakdag och bakade massor av smarriga saker.
Bland annat dessa goda kardemumma kakor.
För ca 30 st behöver du:
150 g smör
1 dl socker
1 äggula
1,5 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
1 äggvita
1,5 pärlsocker till garnering

  • Rör smör och socker poröst. Rör sedan ner äggulan.
  • Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Dela degen i 3 lika stora delar och forma till plåttlånga längder.
  • Lägg på bakpappersklädd plåt och platta till dem lätt.
  • Pensla med äggvitan och strö över pärlsocker.
  • Gräddas mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
  • Skär dem därefter  i sneda snittar medans de fortfarande är varma.


Pastagratäng med smak av pesto

Dagens middag blev en enkel och supergod pastagratäng. Micke och Elias gav den höga betyg och jag kan inte annat än att hålla med.
För 4-5 personer behöver du:
350 g pasta
3 kryddiga korvar
300 g kassler
smör till stekning
1 gul lök
1 röd paprika
300 g fryst broccoli
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2-3 msk pesto
2 dl riven ost
svartpeppar
ev en aning salt

  • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Strimla kasslern och paprikan, skiva korven i tunna skivor och finhacka löken.
  • Koka upp broccolin i 1-2 min.
  • Fräs på löken och paprikan en stund och lägg sedan ner kassler, korven och broccolin. Peppra och strö ev över lite salt.
  • Blanda ihop creme fraiche, grädde och pesto. Häll detta över det du stekt och blanda ihop med pastan.
  • Lägg allt i en ugnssäker form, strö över osten och gratinera i ca 15 minuter på 225 grader.


Kyckling i rödcurry

Igår gjorde Micke en underbar kycklinggryta till middag. Jag älskar verkligen kycklinggrytor och denna är verkligen inget undantag. Super smaskig!
För 4-6 personer behöver du:
4 kycklingfileér
1 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 msk röd curry
1 msk sesamolja
1 msk flytande honung
2 pressade lime
2 dl hönsbuljong
2 tsk soya
4 dl kokosmjölk
225 g minimajs
140 g vattenkastanjer
140 g skivade bambuskott
maizena majsstärkelse till redning

  • Strimla eller tärna kycklingen och bryn den i rapsoljan.
  • Pressa ner vitlöken och tillsätt sesamolja, curry, limesaft och honung. Låt det svettas i 2 minuter.
  • Häll i soya, hönsbuljong och kokosmjölk. Låt sjuda 6-8 minuter. (Efter 5 minuter kan du tillsätta grönsakerna).
  • Red av med maizena på slutet.
  • Servera med ris och en fräsch sallad



RSS 2.0