Salami & Briepaj

Helgen började underbart igår med ledig dag och ett besök hos frissan, sedan middag och tjejkväll hos Maria. Ikväll blir det tacos och fest med ett härligt gäng hemma hos oss. Har verkligen sett framemot den här kvällen. Har ni några middagsplaner? Annars har jag ett bra tips på en super smarrig paj. Recepter har jag hittat hos kalasgott.
För 4-6 personer behöver du:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
ev 2 msk kallt vatten
200 g salami
1 paprika
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk torkad oregano
en nypa strösocker
salt
svartpeppar
100-150 g brieost
1/2 rödlök
2 tomater
3 dl grädde
3 ägg
1 ksm curry

  • Tärna smöret och låt det stå i rumstemperatur ett tag.
  • Nyp ihop smöret med vetemjölet och saltet. Tillsätt ev lite vatten.
  • Tryck ut degen i en pajform och förgrädda 15 minuter i 200 grader.
  • Tärna salamin, strimla paprikan och purjon. Fräs detta tillsammans med vitlöken som du river ner.
  • Tillsätt oregano, socker, salt och svartpeppar och fräs någon minut till.
  • Fördela det du stekt i pajskalet.
  • Skär brieosten i bitar, tomaten i skivor och löken i strimlor och fördela detta överst i pajformen.
  • Vispa ihop grädde, ägg, curry, salt och peppat och häll över i pajformen.
  • Gräddas i 200 grader i ca 30 minuter.

Dagens middag

Är nyss hemkommen ifrån en skön prommis med Maria! Nu blir det sängen för ska upp tidigt på frukostdate med en barndomskompis jag inte har träffat på länge. Kommer att bli jätte trevligt! Bjussar på en bild på dagens supergoda middag.
Kokt potatis, gräddfil med dill, sill och svärmors underbara stekta inlagda strömming . MUMS!

Kassler med bergakungens sås

Detta enkla men goda vardagsrecept hittade jag på hungrig.nu. Ändrade dock lite i receptet och det vart riktigt gott.
För 4 portioner behöver du:
1 gul lök
400 g kassler
2 msk smör
2 1/4 dl vitt vin eller vatten
1 dl mjölk
1-1,5 msk vetemjöl
1/5 köttbuljongtärning
1 msk tomatpure
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk dragon
salt
vitpeppar

  • Hacka löken fint och stek den tillsammans med smör i en kastrull.
  • Vispa ihop mjölken och mjölet och häll det i kastrullen, tillsätt vin/vatten, buljongtärningen, tomatpure, paprikapulver, dragon, salt och vitpeppar. Låt koka 5 min.
  • Smörj en ugnsform.
  • Skiva kasslern och lägg i ugnsformen, häll över såsen.
  • Gratinera i 175 grader i ca 15 minuter.
  • Servera med pasta.

Dagens middag

Kokt potatis med kålpudding, gräddsås och rivna morötter.
Så himla gott!

Varför är jag då så glad??

Efter att länge har sökt efter en perfekt lägenhet har vi nu hittat en. En underbar 3:a med ett stort och härligt kök.  Det kommer bli sån stor skillnad motför den lilla 1:a  som vi bor i nu. Kan knappt vänta tills vi flyttar in den 15:e juni.

Levergryta

Då börjar helgen närma sig sitt slut och jag måste säga att det har varit en underbar helg. Har bara gått med ett leende på läpparna hela helgen, varför avslöjar jag imorgon.
I veckan som var gjorde jag till Mickes stora förskräckelse levergryta, det är ju lite så med lever antingen älskar man det eller så hatar man det. Jag tycker i alla fall att det är jättegott.
För ca 6 portioner behöver du:
ca 750 g lever av ungnöt
3 morötter
1-2 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
mjölk
10 kryddpepparkorn
4 lagerblad
vitpeppar
salt

  • Skiva morötterna.
  • Skär levern i mindre bitar.
  • Stek på levern, krydda med salt och peppar.
  • Strö över vetemjölet och häll på grädde, cremefraiche och en skvätt mjölk.
  • Krydda med salt och vitpeppar. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn och låt koka i ca 5 minuter. Späd eventuellt med mer mjölk tills såsen blir lagomt tjock.
  • Lägg i morötterna och låt småputtra under lock i 20-30 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Servera med ris eller potatis.


Morotsstuvning

Dagens middag blev en nästan bortglömd klassiker: Morotsstuvning.  Hur gott är inte det? Det var verkligen evigheter sedan jag åt det sist, men kan ju lova att det inte alls kommer dröja lika länge tills nästa gång! Vi åt den tillsammans med kokt potatis och kycklingkorv.
För ca 3 portioner:
3 morötter
vatten
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
hackad persilja
vitpeppar
salt

  • Skala morötterna och skiva i ganska tunna skivor.
  • Koka morötterna i lättsaltat vatten tills de mjuknat. Häll sedan ut vattnet i en tillbringare/kärl och spara det.
  • Skaka/vispa ihop mjölken och vetemjölet och häll upp det i en kastrull.
  • Tillsätt lite av morotsvattnet, den hackade persiljan, salt och vitpeppar. Låt koka upp och koka någon minut, om stuvningen blir för tjock tillsätter du lite morotsvatten eftersom.
  • Slutligen lägger du i morötterna. Smaka av.
  • Servera med kokt potatis och korv.

Lax med fetaosttäcke

Det här är ett recept på en riktigt god laxrätt som du slänger ihop på nolltid, perfekt till fredagsmiddag. Vi åt den ihop med en god sallad men du kan ju självklart ha klyftpotatis eller vad du föredrar till.
För 4 portioner behöver du:
4 bitar laxfilé
100-150 g fetaost
50 g pinjenötter
200 g körsbärstomater
0,5 dl olivolja
salt
svartpeppar
100 g svarta oliver
hackad persilja

  • Smörj en ugnsform och lägg ner laxbitarna. Krydda med salt och peppar.
  • Smula över fetaosten och strö på pinjenötterna, fördela tomaterna runt om.
  • Ringla över olivoljan och peppra lite.
  • Gratinera i ca 20 minuter i 200 grader.
  • När fisken är färdigbakad fördelar du oliver och persiljan över.


Högbosoppa

Högbosoppa har jag ätit många gånger på jobbet och förra veckan bestämde jag mig för att testa att göra en egen. Letade rätt på ett recept och satte igång. När jag smakade den vart jag först besviken, den smakade inte alls som högbosoppan jag har ätit men sedan när besvikelsen lagt sig så kände jag att den var ju riktigt god. Men kommer nog ändra lite i receptet och ha mer passerade morötter i soppan än rivna. Låt er inte luras av den dassiga bilden, mycket godare än det ser ut:)
För 4-6 portioner behöver du:
1,5 kg morötter
2 stora purjolökar
smör
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
vetemjöl
salt
svartpeppar
persilja

  • Koka upp vattnet och buljongtärningarna.
  • Skala morötterna och dela hälften av dem i små bitar, lägg bitarna i en kastrull med 4 dl av buljongen. Koka dem tills de är mjuka.
  • Mixa ihop de kokta morötterna tillsammans med buljongen de kokat i till en jämn pure.
  • Finhacka purjolöken.
  • Smält smöret i en stor kastrull och lägg ner purjon, fräs tills den blir mjuk. Tillsätt lite vetemjöl och resten av buljongen, låt sjuda en stund.
  • Riv resterande morötter och tillsätt dem, grädde och creme fraiche i soppan.
  • Låt koka upp och koka tills de rivna morötterna når önskad koncistens.
  • Red ev av soppan och koka i fem minuter till.
  • Strö sist över persiljan.
  • Servera gärna med en klick creme fraiche och färskt bröd.

Helgen

Förlåt för min frånvaro här, har haft fullt upp! Har jobbat hela veckan och helgen har jag och Micke spenderat hos mina föräldrar. Vi har myst, ätit gott och hjälpt dem med massa saker på gården.  Väl hemma i stan ställde man upp och agerade hejaklack åt NIK som Micke är tränare åt. Sedan hem och göra en mumsig pizza, perfekt avslutning på helgen.
'
Ingen gör godare sallad än min mamma, visst ser den smarrig ut?
Fredagsmiddag: årets första grillat som vi åt tillsammans med mandelpotatismos toppat med kantareller och mammas goda sallad.
Lördagsmiddag: Pappa gjorde en supergod kycklinggryta som vi åt tillsammans med bulgur och sallad
Söndagsmiddag: Egengjord pizza med skinka, färska smörstekta champinjoner, pepperonikorv, paprika, fetaost och ost.

Bloggtips

Har inte någon blogg lust just nu men måste få dela med mig av min fina vän Elenas blogg som hon startat för ett litet tag sedan. Bloggen hittar ni här!
Jag har några smarriga recept som jag kommer dela med mig av i veckan någon gång, men just nu blir det bara att slappa och ta igen mig efter jobbhelgen som varit. Roligt att ni fortsätter att kika in här trots dålig uppdatering!

RSS 2.0