Squashbiffar

Dagens middag blev kryddiga choritzo korvar, vitlökssås och squashbiffar. Biffarna gjorde jag bara på känn se receptet är på ett ungefär hur jag gjorde. Självklart kan man äta biffarna med tex en tomatsallad och tzatziki om man föredrar en vegetarisk version.
För ca 4 personer behöver du:
600 g squash
2 scharlottenökar
1 ägg
150 g fetaost
1 dl vetemjöl
0,5 dl ströbröd
1 msk creme fraiche
salt
svartpeppar
en aning cayennepeppar
lite chilipulver
lite paprikapulver
hackad dill
rapsolja till stekning

  • Riv squashen och lägg på en tallrik, salta och låt ligga en stund. Krama sedan vätskan ur den och lägg i en bunke.
  • Riv löken och hacka fetaosten och lägg ner i bunken och blanda.
  • Rör ner ägg, vetemjöl, ströbröd, creme fraiche, kryddorna och rikligt med dill.
  • Klicka ut i en panna med olja och platta till dem lite. Stek tills de får fin färg på båda sidor.

Dagens frukost

Risgrynsgröten som jag gjorde igårkväll. Mums!

Krämig laxpasta

Jobbade i helgen vilket innebär att jag varit ledig hela dagen lång. Har bakat bröd, tvättat, spelat sällskapspel, lagat en god middag, tagit en kvällsprommis i regnet och gjort risgrynsgröt som jag tänkte äta till frukost imorgon. Middagen blev ett recept på en supergod laxpasta som jag hittade hos Malin. Enkel att göra och helt i min smak. Kommer verkligen göra det fler gånger.
För 4 port behöver du:
4 portioner pasta
4 laxfilér
2 gula lökar
salt
svartpeppar
citronpeppar
2 dl creme fraiche
en skvätt mjölk eller grädde
4 tsk dijonsenap
4 msk flytande honung
6 msk citronsaft
dill

  • Koka pastan.
  • Skär laxen i kuber och krydda med salt, svartpeppar och citronpeppar.
  • Hacka löken och stek den i lite smör en stund innan du tillsätter laxen. Låt steka tills laxen är igenomstekt.
  • Tillsätt creme fraiche. späd med en skvätt mjölk eller grädde.
  • Blanda ihop dijonsenap, honung och citronsaft. Häll ner blandningen i pannan.
  • Smaka av med dill och ev mera av kryddorna.
  • Blanda pastan med såsen.


Kantarellfyllda paprikor

Ni är några som efterfrågat vegetariska recept och här kommer det äntligen ett. Köttälskare som vi båda är så blir det otroligt sällan vi lagar vegetarisk. Men detta kommer vi definitivt göra fler gånger för oj vad gott det var. Vi serverade det med spenatcouscos, tomat och gurka. Om du vill kan du byta ut kantarellerna mot annan svamp.
För 2 personer behöver du:
2 stora paprikor i olika färger
200 g kantareller
2 schalottenlökar
smör till stekning
1,5 msk vetemjöl
ca 1,5 dl mjölk
2 tsk grönsaksfond
salt
svartpeppar
1 dl riven ost

  • Dela paprikorna på längden och kärna ur dem. Förväll sedan i någon minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av på hushållspapper och lägg sedan i en ugnsform.
  • Skiva svampen och hacka löken. Stek i smöret i ca 5 minuter. Strö över mjöl och rör om, späd sedan med mjölk och grönsaksfond. Låt sjuda ca 5 minuter under ständig omrörning. Om den känns aldelles för tjock så tillsätter du lite till mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  • Fyll paprikorna med svampstuvningen och strö över osten.
  • Gratinera mitt i ugnen i ca 10 min på 225 grader.

Helgen som varit (bildbomb)

Har haft en fantastiskt mysig helg hemma hos mina föräldrar.
Lördagsmorgon tog vi oss en tur i skogen på kantarelljakt...
vi hittade massor som nu är förvällda och ligger i min frys..
Lördagsmiddag blev surströmming, som jag längtat efter hela sommaren
Mums!
Efter middagen en prommenad i det härliga vädret med vovarna
Söndag hade Micke anslutit sig och det blev att vi metade lite innan vi for hem till svärisarna och spelade lite kubb. Hade även turen att bli bjudna på kebabtallrik.
En riktigt lugn och återhämtande helg, precis det jag behövde!

Efterrätts tips

Har ni idétorka på vad ni ska servera för efterrätt i helgen?? Pannacotta är inte alls svårt att göra som många tycks tro. Den går faktiskt riktigt snabbt att sno ihop. Det bästa är att man måste förbereda den i tid då den ska stå minst 3 timmar i kylen vilket innebär att inget stök och bök medans gästerna är på plats utan bara att ta fram ur kylen, lägga på lite färska eller marinerade bär och servera. Mums!
Förra helgen gjorde jag en vitchokladpannacotta och serverade den med färska skivade jorgubbar.
Receptet hittar du här!

Mjuk pepparkaka

Det finns ingen som gör godare mjuka pepparkakor än min sambo. Så i veckan när jag kom hem efter ett kvällspass på jobbet och det luktade nybakat hemma blev ingen gladare än jag.
Du behöver:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
100 g smör
1,5 dl mjölk
ströbröd

  • Smält smöret.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda vetemjöl, kanel, kardemumma och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
  • Rör ner det smälta smöret blandat med mjölken.
  • Smörj och bröa en form.
  • Gräddas i ca 35 minuter i 175 grader.

Inget dåligt kvällsfika


Kasslerwok

Idag gjorde jag den enkelt för mig och snodde ihop en wok som vi åt med ris och gurka ifrån mammas grönsaksland. Tycker du den är för lite såsig så passar det jätte bra med sweetchilisås till.
För 4 portioner behöver du:
2 msk rapsolja
300 g kassler
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 purjolök
200 g haricots verts (ifrån frysdisken)
1 äpple
1 dl salta jordnötter
2 msk kinesisk soja
färsk koriander

  • Lägg fram haricots verts så de får tina lite.
  • Strimla kassler, paprikan och purjolöken.  Skiva vitlöken i tunna skivor, finhacka chilin och tärna äpplet.
  • Fräs kassler, vitlök och chili i oljan i några minuter.
  • Tillsätt paprikan och purjon i pannan pch fräs ytterligare några minuter innan du tillsätter haricots verts.
  • Lägg i äppeltärningarna i pannan och ringla över sojan.
  • Strö över jordnötterna och korianderblad.
  • Sercera med ris och ev lite sweetchilisås.



Vilken fantastisk dag

Har haft en underbar start på den här veckan! Började med sol och bad på Alnö med brudarna. Kvällen spenderades på klipporna vid en otroligt vacker plats med Micke, brorsan och hans tjej. Underbart!
Hoppas att morgondagen bjuder på en lika fin dag! Ska försöka lura med mig någon på bilbingo, får se om någon nappar :)

RSS 2.0