Ljust surdegsbröd

Detta bröd har ni sett bilder på tidigare i bloggen men har helt glömt bort att lägga ut receptet. Receptet kommer ifrån boken "Bröd hemma" av Mette Akarloo och Christina Uhlin. Tänk på att surdeg kräver några dagars förberedelser med degen.
För 2 bröd behöver du:
12 g jäst
6 dl vatten
280 g surdeg (recept på surdeg finns längst ner i inlägget)
1 msk salt
850 g vetemjöl special

  • Lös jästen i det kalla vattnet.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
  • Täck degen och låt jäsa 2-3 timmar.
  • Sätt ugnen på allra högsta värme och varmluft.
  • Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela den med degskrapa och vik varje del över sig själv.
  • Lägg brödet på bakpappersklädd plåt och låt vila tills ugnen är varm. Skär med en riktigt vass kniv 3 snitt i varje bröd.
  • Sätt in plåten i ugnen och spreja vatten uppe och nere med en blomspruta innan du stänger luckan.
  • Grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn) och baka i ytterligare 35-40 minuter.
  • Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Vetesurdeg:
100 g grovrivet äpple utan skal
250 g vetemjöl special
200 g vatten

Rör ihop allt i en glasburk med lock. Rör om noga morgon och kväll. Efter 1-3 dygn börjar surdegen bubbla fint. Då är den klar att användas.
Surdegen kan stå i rumstemperatur redo att användas men då måste den "matas" med lika delar mjöl och vatten varje dygn (ca 30-40 g av varje räcker).
I kylskåp kan surdegen stå en vecka men efter det måste den matas som jag skrev ovan.
Kyld surdeg behöver matas och sedan stå i rumstemperatur i ett dygn innan du bakar med den.


Middagstips

Förra helgen åt vi en riktigt god fredagsmiddag. Gratäng, kantareller, sallad och mozzarellafylld lövbiff med soltorkade tomater och basilika, mums!
Receptet hittar du här!

Gott nytt år på er

Hoppas ni hade en bra nyårsafton och en bra start på det nya året. Själv firade jag in det nya året på galaxy med det här sköna gänget:
Precis som förra året var buffen ljuvlig, åt massor!
Önskar er en fortsatt bra dag allihopa!

RSS 2.0