Pistageglass

I lördags gjorde jag samma glass som vi åt till chokladfondanten på nyårsafton. Verkligen den godaste glassen jag ätit. Pistagemassan köpte vi i Italien i somras men man bör kunna få tag på sådan i välsorterade eller delikatess butiker här tror jag. 

För 4 portioner behöver du:

Några matskedar pistagemassa efter tycke och smak (jag använde rätt mycket) 

8 st äggulor

5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

4 msk hackade naturella pistagenötter

Grön karamellfärg 

 

  • Vispa först ihop äggulorna med pistagemassan. Sedan blandar du ner resterande ingredienser, sist karamellfärgen så den får lite roligare färg.
  • Kör i glassmaskin efter anvisningarna. Om du inte har någon glassmaskin kan du hälla i form och ställa i frysen, rör om var 10e minut medan glassen stelnar. 
  • Om du vill kan du dekorera med lite hackade pistagenötter vid servering.

Baguetter

Äntligen kommer det utlovade receptet på baguetterna som Micke bakade. Dom är så goda att dom görs lite då och då hemma hos oss. Perfekt att sno ihop degen på morgonen och sedan grädda lagom till middagen. Super enkelt och riktigt gott. Receptet kommer ifrån boken "bröd hemma".

För 3 st baguetter behöver du:


3 ärter jäst

3 dl vatten

1,5 tsk salt

6 g vetekli

380 g vetemjöl special

lite sesamfrö till utbakning

 

 

  • Lös jästen i vattnet. Arbeta in övriga ingredienser (ej sesamfrö)
  • Täck degen med plastfolie eller stoppa in i en ren plastpåse. Jäs under dagen eller över natten i rumstemperatur, minst 5 timmar.
  • Lägg upp en hög med mjöl blandat med lite sesamfrön på bakbordet, sprid ut den lite. Stjälp upp degen och vik den en gång över sig själv så att båda sidor är väl mjölade.
  • Dra ut degen till en rektangel (ca 15 x 26 cm). Dela med degskrapa i 3 lika långa delar. Mjöla snittytorna direkt. Vrid med lätt hand till baguetten och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  • Låt vila medans ugnen värms till 275 grader.
  • Sätt in i ugnen och spreja vatten uppe och nere i ugnen med en blomspruta. Gräddas 13-14 minuter.
  • Låt svalna på galler utan bakduk.

RSS 2.0