Mumsig färskpotatis

Igår vart det go middag hemma hos mina föräldrar, de hade fått kalkon av några goda vänner så det grillades, till det serverades en underbar sallad och dessa himmelskt goda färskpotatisar
För 8 personer behöver du:
färskpotatis till 7-8 personer
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk
vitlök efter behag
persilja
salt
svartpeppar

  • Koka färskpotatisen nästan färdiga, häll av kokvattnet.
  • Medans potatisen har kokat så ska du värma grädde, creme fraiche och mjölk i en kastrull tillsammans med vitlöken som du pressar ned och salt och peppar.
  • Häll gräddblandningen över potatisen och låt dem koka färdigt i detta.
  • Innan servering strör du över hackad persilja.


Myskväll

Gårdagskvällen spenderades med två fina barndomskompisar. Vi åt tacos, såg film och surrade och skrattade massor. En underbar kväll, Tack tjejer!

 



Guacamole

Micke har alltid sagt att han inte gillar guacamole det var fram till att han smakade denna! Den är riktigt riktigt god!
Detta behöver du:
2 stora avokado
2-3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1/2 msk citronsaft
2 krm salt
1-2 krm cayennepeppar

  • Mosa avokadon med en gaffel.
  • Blanda samman alla ingredienser. Vitlöken pressas ner.
Svårare än så är det faktiskt inte!

Dagens middag

Idag till middag blev det denna super smarriga tacotårta som vi åt tillsammans med en fräsch sallad, guacamole och tacochips.
Receptet på min guacamole kommer senare ikväll!

Fillimpa

Idag har jag & Micke bakat, förutom denna goda fillimpa har vi gjort mjölkchokladbiscottis.
Just nu står en hallonpaj i ugnen och vi ska snart göra det sista på vaniljglassen innan den ska ner i glassmaskinen. Vi ska iväg och äta middag med Sanna & Manne så det får bli kvällens efterrätt!
Här kommer iaf receptet på brödet som går supersnabbt att göra då det inte ska jäsa:
För en långpanna behöver du:
1 liter fil
1/2 dl rapsolja
9 dl blandmjöl (jag blandade 1/2 grahamsmjöl & 1/2 grovt rågmjöl)
9 dl rågsikt
1 msk anis
2 msk fänkål
2 dl mörk sirap
1/2 dl strösocker
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver

  • Mortla fänkålen och anisen.
  • Blanda samman alla ingredienser.
  • Lägg på bakplåtspappersklädd långpanna.
  • Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
  • När brödet svalnat skär du det i 6 lika stora delar.
Tips! Blanda bakpulvret och bikarbonatet med någon av mjölerna så är det lättare att blanda ut det i degen då den är ganska kompakt.

Flygande Jakob

Igår åt jag & min prins en super god middag. Till förrätt blev det fried cheese som vi båda älskar och till huvudrätt blev det flygande jakob. Allt vart så gott att vi åt så att vi inte orkade med efterrätten.
För 6-8 personer behöver du:
6 portioner ris
1 grillad kyckling
6 dl grädde
5-8 msk chilisås
svartpeppar
ev lite salt
1,5 pkt bacon
bananer (vilket jag utesluter ur receptet)
salta jordnötter

  • Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
  • Under tiden riset så plockar du isär kycklingen så köttet är i småbitar.
  • Klipp baconet till så stora bitar du vill ha och knaperstek det.
  • Vispa grädden hårt och blanda sedan i chilisåsen och svartpeppar.
  • Då riset är färdigkokt lägger du det i botten på en ugnssäker form (för detta recept andvänder jag 2 st ugnsformar)
  • Fördela kyckling, bacon och banan över riset. Ev strör du över lite salt och svartpeppar. Sist brer du över chiligrädden och toppar med jordnöttern.
  • Gräddas i 225 grader i ca 15 minuter.

Köttfärssås

Dagens middag blev spagetti och köttfärssås. Enkelt men gott. Detta har jag egentligen inget riktigt recept utan på man får gå på känsla. Och det blir ju bäst om man smaksätter den som man själv tycker är godast. Här kommer min variant:
För 4 portioner behöver du:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 msk vetemjöl
vatten
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
tomatpure
ketchup
lite salt
svartpeppar
vitpeppar

  • Finhacka löken och stek den sedan en stund.
  • Tillsätt färsen i pannan, stek den och strö sedan över vetemjöl.
  • Rör ner lite vatten, slå på lite i taget eftersom det kokar bort och smula i buljongtärningen.
  • Tillsätt vitlöken som du pressar ned, tomatpure, ketchup, salt, svartpeppar och vitpeppar.
  • Låt koka i 5-10 min, tillsätt mer vatten om det behövs eller lite grädde om du känner för att lyxa till det.
Tips! Om du vill lyxa till det och få den lite lösare så är det super gott att blanda ner lite grädde.

Pinjespett

Dessa små godingar ska man egentligen göra som grillspett men igår gjorde jag & Maria dom som avlånga biffar i stekpannan. Så bildsköna kanske de inte blev, men goda och saftiga var de iallafall (efter att jag tillsatt lite mer krydda än det stod i orginalreceptet)
För ca 6 personer behöver du:
600 g lamm eller nötfärs
200 g squash
1 vitlöksklyfta
1 dl färsl basilika
2 msk grädde
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
50 g pinjenötter
75 g fetaost
spiskummin efter behag (kan uteslutas)

  • Grovriv squaschen och Finhacka basilikan och vitlöken.
  • Blanda samman alla ingredienser förutom pinjenötterna och fetaosten i en bunke.
  • Då du blandat samman allt tillsätter du pinjenötterna och fetaosten som du smular ner.
  • Forma till avlånga rullar, du väljer själv om du vill göra dem till grillspett eller smörsteka dem. Om du ska grilla dem så penslas de med 1 msk olja och 1 tsk soya (som du först blandat samman)

Svärmors cheescake

I torsdags var jag hemma hos Svärisarna på en underbar middag som avslutades med en himmelsk god cheescake.
För 8-10 personer behöver du:
3 ägg
3 dl grädde
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
85 g philadelphiaost
10 st digestivekex
valfria bär till garnering

  • Krossa 5 digestivekex i en form med löstagbar kant.
  • Dela äggen och lägg äggvitan i en bunke och ägggulan i en annan bunke.
  • Vispa äggvitan till ett hårt skum.
  • Blanda ner osten, strösocker och vaniljsocker i bunken med äggula och vispa ihop.
  • Vispa grädden.
  • Blanda till sist ihop allt från de 3 bunkarna och lägg det över de krossade digestivekexen.
  • Krossa de 5 återstående digestivekexen och strö över smeten.
  • Ställ formen i frysen i minst 4 timmar.
  • Ta fram några minuter innan servering och servera med valfria bär.


Pecannötglass

Jag tycker att det är jätte roligt att göra glass sedan jag köpte mig en glassmaskin, det är nog det köp till köket som jag är absolut nöjdast med. Igår gjorde jag en underbar pecannötglass som vart riktigt riktigt god.
för 6-8 personer behöver du:
1 vaniljstång
4 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
7 äggulor
1,5 dl strösocker
100 g pecannötter
1/2 dl lönnsirap

  • Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.
  • Koka upp den tillsammans med mjölk och grädde i en tjockbottnad rostfri kastrull, ställ sedan åt sidan.
  • Vispa äggulorna och socker fluffigt.
  • Häll i den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn massa.
  • Häll sedan tillbaka den i kastrullen och sjud till 85 grader (viktigt att det ej kokar), ta genast bort fån värmen.
  • Häll upp i bunke och låt svalna, sila och plasta in bunken. Låt stå, hellst över natten.
  • Finhacka hälften av nötterna och grovhacka den andra halvan, vänd ner det tillsammans med lönnsirapen i blandningen.
  • Kör i glassmaskin och ställ i frysen ett par timmar.


Frasvåfflor

Idag gjorde Micke våfflor till lunch, Är nog de frasigaste våfflorna jag ätit faktisk, riktigt goda tillsammans med lite vispad grädde och jordgubbssylt.
För ca 10 våfflor behöver du:
4 dl vetemjöl
2,5 dl iskallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör

  • Blanda ihop vetemjölet med vattnet till en jämn smet, gärna med elvisp.
  • Vispa grädden hårt och rör ner i smeten.
  • Rör slutligen ner det smälta smöret.
  • Grädda och servera.

Kryddig korvgryta

Falukorv är något som är svårt att variera tycker jag, hemma hos mig blir det antingen korv med stuvade makaroner, korvstroganoff  eller ugnsgratinerad korv i olika tappningar, inte så roligt i längden! Testade idag ett för mig nytt recept på en ruskigt god korvgryta, snabbt gick det att sno ihop också, perfekt då man kommer hem trött efter jobbet.
För 4 portioner behöver du:
500 g falukorv
1 röd paprika
1 grön paprika
1 rödlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
8 färska champinjoner
1 msk matolja
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1/2 tsk spiskummin
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
1/2 tsk socker
salt
svartpeppar

  • Finhacka chilin och rödlöken. Tärna paprikorna och champinjonerna.
  • Hetta upp matoljan i en stor kastrull och fräs "hacket" i ca 1 minut tillsammans med vitlöken som du pressar ned.
  • Tillsätt chilipulver, spiskummin och koriander och fräs en liten stund till.
  • Häll ned krossade tomater, vatten och sockret. Låt småputtra i 10 minuter.
  • Strimla korven och tillsätt den i grytan.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med ris eller potatis
Tips! Jag tycker att scans delikorv är den godaste och den ska tydligen vara den falukorv som innehåller mest rent kött

Laddar för fest

Igår fyllde min fina vän Maria 25 år och idag ska vi fira henne. Det blir middag hemma hos henne sedan utgång, känns som det kommer bli en riktigt lyckad kväll!



Timjanbiffar

Igår vart det mumsiga timjanbiffar med ris till middag, som ni ser på bilderna så följde inte jag hela receptet då jag skippade tomaterna. Vart lite stressad på slutet för skulle iväg till Nedansjö och kolla på fotboll så vart tyvärr utan tomaterna. Men det funkade ju också.
För 4 personer behöver du:
500 g köttfärs
1/2 glasflaska wichyvatten (33cl)
ca 1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 gul lök
salt
svartpeppar
3 tomater

till såsen:
3 dl tomatjuice
1,5 dl grädde
1 tsk salt
1/2-1 tsk timjan

  • Blanda whichyvatten, ägg och ströbröd i en bunke.
  • Finhacka löken och blanda ner den. Salta och peppra, sist tillsätter du köttfärsen och blandar väl.
  • Forma färsblandningen till biffar.
  • Skär tomaterna i skivor och vänd dem i timjan.
  • Lägg en tomatskiva mellan 2 biffar, tryck ihop dom ordentligt och stek dem sedan och lägg i en ugnsform.
  • Vispa ihop såsen kall och häll den sedan över biffarna.
  • Värms i ugnen på 200 grader.
  • Servera med ris.

Kasslerpanna

Hittade ett super snabbt och enkelt recept hos kryddburken som både spar tid och disk eftersom du gör allt i samma panna. Jag använde en stekpanna med lite högre kant.  Super smaskigt var det dessutom också, ändrade lite i receptet men det är ju bara att slänga i vad du har hemma och krydda hur du vill, men här är iaf min variant:
För 4 portioner behöver du:
400 g kassler
färska champinjoner efter behag
3 dl risoni
1/2 dl vitt vin
1 st knorr fond du chef kyckling
ca 8-9 dl vatten
250 g sockerärtor
ca 3-5 tsk chilisås
vitpeppar

  • Dela champinjonerna i 4 delar.
  • Fräs på kasslern tillsammans med champinjonerna.
  • Häll ner risoni, vänt runt och tillsätt buljong och vin. Fyll på med lite vatten i taget, det är viktigt att det inte kokar torrt.
  • Skär sockerärtorna i bitar och lägg i dom på slutet.
  • Krydda med vitpeppar och chilisås.
Tips! Risoni är pasta som ser ut som ris, den finns då med andra ord bland pastan då du handlar. Risoni är perfekt att använda i sallader också.


RSS 2.0