Lakridsknäck med smak av citron

För er lakridsfantaster så är detta recept ett måste att testa! Så himla goda!

För ca 45 st behöver du:


2 dl grädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

2 msk smör

1 lakridsstång

rivet skal av 1 citron

 

  • Krossa lakridsstången fint.
  • Blanda samtliga ingredienser förutom citronskalet i en kastrull.
  • Koka upp och rör om.
  • Låt koka till 122 grader eller tills massan klarar kulprovet.
  • Blanda ner citronskalet.
  • Häll upp i knäckformar.

Saffransbullar med vanilj

I år har vi faktiskt inte bakat några lussebullar, däremot dessa fantastiskt goda saffransbullar. Saftiga och med mycket smak av saffran, precis som jag vill ha det!

För ca 45 st behöver du:


50 g jäst för söta degar

150 g smör

1 g saffran

5 dl mjölk

250 g kesella 10%

1,5 dl strösocker

1 ägg

0,5 tsk salt

15-17 dl vetemjöl

 

Fyllning:


200 g smör

1,5 dl strösocker

3-4 tsk vaniljsocker

 

Till pensling:


ägg

pärlsocker

  • Ta fram smöret till fyllningen och låt det stå i rumstemperatur så det är lättare att arbeta med.
  • Smula jästen i en degbunke. 
  • Smält smöret (Obs! ej det till fyllningen)
  • Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit och rör ner det i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  • Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt kesella, socker, ägg och salt.
  • Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  • Strö lite vetemjöl över degen och låt läsa under bakduk 30-45 minuter.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda med ev resten av mjölet och dela den i 2 delar.
  • Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm.
  • Bred på fyllningen, vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen.
  • Skär 2-3 cm stora remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övrekanten. Sno ihop till en knut. 
  • Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt, lägg över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Gräddas mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter.
  • Låt kallna på galler övertäckta med bakduk.

Vit chokladpannacotta med smak av kardemumma

Här kommer äntligen receptet på den underbara pannacottan jag och Micke åt för några helger sedan. Mitt nya favoritrecept på pannacotta faktiskt. Löjligt god!

För 4 portioner behöver du:


100 g vit choklad

1 tsk kardemummafrön

3 dl vispgrädde

1 dl gelesocker

bär (jag använde mig av passionsfrukt och blåbär)

 

 

  • Hacka chokladen i små bitar.
  • Mortla kardemummafrönen lätt.
  • Koka upp grädde och socker med choklad och kardemumma och låt sedan sjuda ca 0,5 minut så att chokladen och sockret smälter.
  • Häll smeten i 4 glas eller koppar och låt det stelna i kylen ca 1 timme.
  • Innan servering strör du över bär.

 

 

 

 


Det blev lite bakning idag med


Dagens bakning


RSS 2.0