Raggmunkar

Igår blev det till Mickes stora förtjusning raggmunkar till middag! Enkelt och gott!
För 4 portioner behöver du:
800 g potatis
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
4 krm salt
2 ägg
smör till stekning

  • Skala och riv potatisen grovt.
  • Vispa ihop vetemjölet med 2 dl av mjölken i en skål till en klumpfri smet.
  • Tillsätt salt, ägg och de 3 resterande dl av mjölken i smeten.
  • Låt smeten stå och vila en stund.
  • Krama ur vätskan ur potatisen och vänd ner den i smeten.
  • Klicka ner raggmunkesmeten i stek med smör i stekpanna.
  • Servera med lingonsyl och bacon/fläsk.

Het räkpasta

Dagens middag blev en riktig höjdarmåltid. Alla smaker gifter sig så fint med varandra som det brukar heta, var lite skeptisk till dillen men det visade sig vara det som var pricken över i:et.
För 4-5 portioner behöver du:
400 g skalade räkor
1 röd paprika
1 gul paprika
4-5 stora champinjoner
ca 10 cm purjolök
1/2-1 msk soya
2 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
3 dl grädde eller mjölk
1/2-1 dl vitt vin
2 tsk curry
1 tsk cayennepeppar
hackad dill

  • Strimla paprikan och purjolöken. Skiva champinjonerna.
  • Fräs upp curry och cayennepeppar i lite smör.
  • Häll i grönsakerna och fräs det i 15 minuter.
  • Lägg i tomatpure, soya, grädde/mjölk, creme fraiche och vitt vin.
  • Sist lägger du i räkorna och dillen. Hetta bara upp,(om du kokar räkorna blir de sega).
  • Serveras med spagetti (gärna färskpasta)
Tips! Om du inte vill ha såset lite tjockare kan du reda av den med lite av mjölken blandar med vetemjöl. Koka i 5 min efter att du tillsatt redningen men gör det innan du tillsätter räkorna och dillen.


Dragonkryddad kycklingpaj

Har jobbat hela helgen därav den dåliga uppdateringen. Här kommer ett recept från förra veckan på en super smarrig kyckling paj! Och för er som efterfrågat recept utan vitlök så här kommer äntligen något för er :)
För ca 6 personer bevöer du:

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
1/2 grillad kyckling
1/2 purjolök
1/2 burk grillad paprika (ca 100 g)
ca 10 st svarta oliver

Äggstanning:
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
1/2 tsk dragon
1 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
svartpeppar

  • Börja med att göra degen: Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner mjölet och äggulan.
  • Tryck ut degen i en pajform och låt stå 30 minuter i kylen.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader.
  • Sänk värmen till 200 grader.
  • Strimla purjon och "rensa" kycklingen fri från ben och skinn.
  • Lägg kyckling, purjo, grillad paprika och oliver i pajskalet.
  • Blanda ihop äggstanningen och häll detta över pajen.
  • Gräddas ca 30 minuter i 200 grader.
Tips! Jag använde mig av en sockerkaksform med löstagbarkant och det tycker jag ser lite finare ut, men det går lika bra i en vanlig pajform.

Morotsfrallor

Idag var vi mestadels stått i köket faktiskt,  så jag gjorde min underbara müsli och Micke testade ett nytt recept på bröd. Det var fantastiskt gott och är något vi definitivt kommer att göra igen! Receptet har jag hittat hos kryddburken. Hade dock ingen ost hemma så fick bli utan, men det smakade verkligen gudagott ändå!
För 20 frallor behöver du:
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 dl rapsolja
200 g rivna morötte4r (ca 3 st)
1 tsk salt
1 dl finhackade aprikoser
1 dl linfrön (krossade eller hela)
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream
ev lite riven ost (gärna cheddar)

  • Smula jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till 27 grader och rör ut i jästen tills jästen löst sig.
  • Tillsätt resten av ingredienserna förutom osten. Mjölet blandar du ner lite i taget.
  • Arbeta degen ordentligt i 10-15 minuter (annars uttnyttjar man inte mjölets egenskaper)
  • Låt jäsa övertäckt med bakduk i bunken i 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat degbord, tillstätt mer mjöl om det behövs.
  • Dela degen i 20 lika stora delar och forma till avlånga frallor.
  • Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 min.
  • Om du vill: strö över lite riven ost innan gräddning.
  • Gräddas i 225 grader i ca 10-15 minuter. Ta ut dem då de fått fin färg.
  • Lägg på bakgaller efter gräddning.
  • Om du ej haft ost på rekomenderar jag att du penslar dem med lite mjölk och lägger över en bakduk då de ska svalna så blir de härligt mjuka.
Tips! Manitoba cream är ett vetemjöl med sjukt bra jäseffekt och hittas bland hyllorna med mjöl iallafall på hemköp och ica maxi. Kan verkligen rekomendera det!
Bild lånad av www.finax.com

Dagens lunch

Idag blev det en smarrig och nyttig kycklingsallad till lunch.

Potatisgratäng

Har flera gånger fått frågan om hur min potatisgratäng görs. Jag brukar aldrig använda mig av något recept men gör ett försök att skriva ner på ett ungefär hur jag gör!
För 5-6 personer:
6-8 stora potatisar beroende på hur tjock du vill ha din gratäng
5 dl grädde
3-4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
lite riven ost

  • Skiva potatisen i tunna skivor.
  • Lägg ett tunnt tager grädde i botten och fyll sedan på med potatis.
  • Pressa vitlöken och blanda med lite av grädden. Häll den sedan jämt över potatisen.
  • Salta och peppra och häll på resten av grädden.
  • Rör runt lite så allt blir blandat och strö tillsist över lite riven ost.
  • Gratineras i 200 grader ca 40 minuter (stick med en potatis sticka precis som när du kokar potatis så känner du då den är klar).

Dagens middag

Överbliven kokt potatis sedan igår, lite korv och lite champinjoner - vips så har man en enkel pyttipanna, lite stekt ägg och rödbetor till det gör det till en ganska god vardagsmåltid!

Fläskfilé på svärmors vis

Idag vart det potatisgratäng och fläskfilé till middag! Ska försöka i ett senare inlägg skriva hur man gör potatisgratängen då många efterfrågat det.
Denna fläskfilé serveras med fördel till pressad potatis då det är mkt sås i köttformen, annars kan du ju halvera receptet också om du gör gratäng.
För ca 6 personer behöver du:
1 kg fläskfilé
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/2 dl soya
2 tsk sambal oelek
5-10 champinjoner
svartpeppar
salt

  • Skär fläskfilén i 1-2 cm tjocka skivor.
  • krydda med svartpeppar och en aning salt. Stek på dem (ca 1 minut på varje sida, ska ej bli genomstekt)¨
  • Lägg fläskfileén i en ugnsfast form.
  • Dela champinjonerna på 4 delar och strö över i formen.
  • Blanda ihop creme fraiche, grädde, soya och sambal i en skål. Om du vill ha en fastare sås kokar du upp den i en kastrull och vispar ner lite vetemjöl (som du först blandat med lite av grädden).  Häll det sedan över köttet och svampen.
  • Gratineras i ca 20 minuter på 200 grader.

Gårdagens middag

Havsöring, potatis & en god sallad hemma hos mina föräldrar.
Super smaskigt!
Receptet på potatisen hittar du här

Titta vad jag mumsat på ikväll...


Kall fisksås

Till dagens middag serverade jag en super god kall sås, har även hittat det receptet på Jennys matblogg.
För 4 personer behöver du:
100 g philadelfiaost
1 dl creme fraiche
2 tsk röd currypasta
1/2 pressad citron
1-2 dl hackad gräslök

  • Blanda ihop alla ingredienser.
  • Smaka ev av med lite salt




Gissade ni rätt?

Förvarings"lådan" som jag visade tidigare idag ska man såklart ha hårdbröd i.
Super smart och bra grej då man slipper massa smulor i skafferiet,

Lax med kryddtäcke

Idag gjordes ett nytt recept på lax hemma hos oss, receptet hade jag hittat hos Jenny på matbloggen (som är en av mina favorit matbloggar). Laxen var iaf super smaskig och gick riktigt snabbt att sno ihop. Perfekt då man har fullt upp!
För 4 personer behöver du:
4 laxfilé bitar
flingsalt
4-6 tsk dijonsenap
6 msk matolja
1 dl citronsaft
finhackad gräslök

  • Strö flingsaltet i botten på en ugnsform och lägg laxen ovanpå.
  • Blanda ihop resterande ingredienser och bre dem över laxen.
  • Gratinera i 175 grader ca 30-35 minuter.

Shoppat

I somras när jag var i Stockhom shoppade jag denna smarta grej på Granit! Men vad gömmer sig där inne tror ni?

Köttfärssoppa

Jag vet att jag varit lite dålig på att uppdatera bloggen, men har fullt upp hela tiden med jobb, skola och annat så hinner inte riktigt med mig. Dessutom har jag mest lagat gamla recept som redan ligger ute på bloggen, man kan ju lixom inte testa nya recept varje dag :)
Idag blev det iaf en matig och god köttfärssoppa som jag verkligen kan rekomendera nu när det går mot kallare tider, tycker det är underbart att äta en varm soppa på höst och vintern.
För 4 portioner behöver du:
1 gul lök
2 morötter
400 g köttfärs
1 liter vatten
2 st köttbuljongtärningar
2 dl salsa (jag använder santa maria tex mex)
salt
svartpeppar
en aning vitpeppar
2-3 dl kokt pasta

  • Finhacka löken och riv moröttern grovt.
  • Stek köttfärsen smulig tillsammans med löken och morötterna i en stor kastrull.
  • Tillsätt vatten, buljongtärningarna, salsa, salt och peppar. Låt koka 5 minuter.
  • Tillsätt pastan på slutet.
  • Servera med en klick turkisk yogurt.

Vaniljbullar

Igår vart det bullbak hemma hos oss, stora saftiga vaniljbullar. Kan verkligen rekomendera dessa godingar.
För ca 30 bullar behöver du:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella vanilj
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

fyllning:
75 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling & dekoration:
ett lättvispat ägg
pärlsocker

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt mjölken i kastrullen och värm till 37 grader.
  • Häll vätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig helt.
  • Blanda i kesella, socker, kardemumma och salt.
  • Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta in i degen, spara några deciliter till utbakning. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken.
  • Strö lite vetemjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
  • Blanda smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl.
  • Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta (ca 1 cm tjock).
  • Bred på fyllningen ovanpå med hjälp av en smörkniv och rulla ihop degplattan och skiva i ca 15 bitar. Lägg dem i pappersformar på en bakplåt.
  • Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  • Gräddas i nedre delen av ugnen 10-12 minuter i 225 grader.

Kasslergryta med smak av curry

Idag blev det också en curryrätt hemma hos oss till middag, fast idag med kassler istället för kyckling. Enkelt & gott!
För 6-8 personer behöver du:
1 kg kassler
smör till stekning
2-2,5 tsk curry
3 dl skuren purjolök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
2,5 msk tomatpure
3 msk vetemjöl
2,5 dl stark grönsaksbuljong
4-5 dl creme fraiche
salt
svartpeppar

  • Strimla  kasslern, purjon och paprikan.
  • Fräs curry och smör i en stekgryta.
  • Lägg i grönsakerna och pressa i vitlöken. Låt puttra tills grönsakerna mjuknat.
  • Tillsätt tomatpure och rör om.
  • Vispa ihop mjöl och buljongen till en slät redning, rör ner i grytan.
  • Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar.


Kycklingfilé med mangotäcke

Gårdagens middag var verkligen super smarrigt och passar utmärk att äta till helgen. Dessutom var det väldigt enkelt och gick snabbt att tillaga. Dock vart bilderna riktigt dåliga idag, så det ser tyvärr inte riktigt lika gott ut som det smakade.
För 4 personer behöver du:
4 kycklingfileér
matfett till stekning
salt
svartpeppar
1 stor paprika
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk curry
1 msk sambal oelek
1 dl mango chutney

  • Dela varje kycklingfilé i fyra bitar.
  • Hetta upp smöret i en stekpanna och stek på kycklingen tillsammans med salt och svartpeppar tills den fått fin färg (ska ej vara genomstekt)
  • Dela paprikan i mindre bitar och lägg den tillsammans med kycklingen i en ugnssäker form.
  • Vispa grädden i en skål och tillsätt sedan pressad vitlök, curry, sambal oelek och mango chutney.
  • Bred blandningen över kycklingen.
  • Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Omelette med kräftstuvning

Detta blev dagens lunch, enkelt & gott! Om du vill ha det lite mera matigt kan du servera det tillsammans med kokt potatis.
För 3-4 portioner omelette behöver du:
4 ägg
3 dl mjölk
1 nypa salt
svartpeppar

För 4 portioner kräftstuvning behöver du:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 msk fiskfond
ca 25 kräftstjärtar
rejält med hackad dill
salt
peppar

  • Börja med att göra omeletten: Vispa ihop alla ingredienserna och häll upp den i en ugnssäkerform.
  • Grädda den i 200 grader i ca 25 minuter (tiden kan variera beroende på hur tjock du gör den)
  • Medans omeletten står i ugnen gör du kräftstuvningen: smält smöret i en kastrull, vispa ner vetemjölet och späd med mjölk.
  • Tillsätt fiskfond, salt och peppar. Låt sjuda minst 5 minuter.
  • Vänd ner hackad dill och kräftstjärtarna.

Turkiska köttbullar

Testade ett nytt recept på köttbullar idag. Jag gjorde dom riktigt stora och som jag väntat mig så var som ruskigt goda! Blir nog ett nytt favorit recept minsann. Självklart kan du forma dem som biffar eller göra spett om du inte vill ha dem som köttbullar.
För 4 personer behöver du:
500 g köttfärs
1 dl vatten
3 msk ströbröd
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver

  • Blanda vatten och ströbröd i en bunke och låt stå och svälla en stund.
  • Tillsätt riven lök, pressad vitlök, ägg, salt, svartpeppar, spiskummin, paprikapulver och köttfärsen. Blanda väl.
  • Forma färsen till köttbullar (eller hur du nu vill ha dem).
  • Stek i lite olivolja.



Cacik

Cacik är Turkiets variant på tzatziki,den är till och med snäppet vassare tycker jag då myntan och citronsaften gör att den smakar super fräscht.
För 4 personer behöver du:
3 dl turkisk yogurt 10%
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk mynta
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk olivolja
salt

  • Skala och riv gurkan på en tallrik, salta den lite lätt och låt stå en stund för att vätska ur.
  • Hacka myntan.
  • Blanda yogurten med vitlök (som du pressar ner), tillsätt sedan myntan, citronsaft och olivolja.
  • Krama ur vattnet ur gurkan och tillsätt den sedan i yogurtblandningen.
  • Smaka av och tillsätt mer salt efter behag.

Couscoussallad

Idag testade jag ett nytt recept på en super god och enkel couscoussallad som man kan äta till grillat eller som i mitt fall tillsammans med stora turkiska köttbullar och cacik. Super smaskigt!
För 4 personer behöver du:
3 dl couscous
1 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
1 msk hackad mynta
2-3 tomater
2 schalottenlökar (går även bra med rödlök)
salt
svartpeppar

  • Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Hacka löken och tomaterna.
  • Blanda couscousen med olivolja, citronsaft, mynta, tomater, lök, salt och peppar.



RSS 2.0