Pepparrotskött

Här kommer ännu ett recept på långkok. En riktig klassiker som jag tycker glömts bort, känner ingen i min ålder som (vad jag vet) gör detta. Synd då det är så gott. Perfekt att göra till helgen då man har lite mera tid för matlagningen. Enkelt som tusan också det det precis som kalopsen sköter sig i princip själv på spisen.
'
För 4 portioner behöver du:
600 g benfritt nötkött (högrev eller bog)
1 liter vatten
1,5 tsk salt
1 gul lök
1 morot
2 kvistar persilja
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Sås:
4 dl buljong från köttkoket
2 msk vetemjöl
3 msk vatten
0,5 dl vispgrädde
1 dl riven färsk pepparrot
salt efter behag
0,5 krm vitpeppar
 
  • Skär morot och lök i bitar.
  • Koka upp salt + vatten i en gryta. Lägg ner köttet, lägg på lock och koka upp. Ta bort ev skum.
  • Lägg i morot, lök, persilja, vitpepparkornen och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock tills köttet är mört (1,5-2 timmar).
  • Lår köttet vila i buljongen i 20 minuter innan det skärs upp.
  • Gör såsen genom att sila ner 4 dl av buljongen i en kastrull. Rör ihop mjölet med vattnet och vispa ner det. Låt koka 5 minuter.
  • Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar.¨
  • Blanda ner köttet.
  • Servera med kokt potatis och smörgåsgurka.
Trackback
RSS 2.0