Focaccia med soltorkade tomater, fetaost och oregano

Det här receptet kommer från Beata på mitt jobb. Hon bjöd på det då vi hade fest hemma hos mig och jag blev verkligen förtjust i det så jag gjorde det till min födelsedagsfest. Det var verkligen perfekt att bjuda på till sallad eller som buffébröd.Det var inte alls svårt att göra, så det
är något jag verkligen rekommenderar.
För en form behöver du:
400 g vatten
20 g jäst
30 g olivolja
400 g vetemjöl special
100 g durummjöl
10 g strösocker
15 g havssalt
fetaost efter behag
soltorkade tomater efter behag
färsk oregano

  • Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet, (om du inte har en hushållsmaskin värmer du vattnet till 37 grader innan du blandar det med jästen) Blanda tills jästen löst sig.
  • Tillsätt olivolja, vetemjöl special och durummjöl.
  • Arbeta för hand eller i hushållsmaskinen i 10 minuter.
  • Tillsätt saltet i degen och arbeta ytterligare 5 minuter.
  • Låt degen vila i bunken under bakduk i en timme.
  • Olja ett bakplåtspapper och lägg det i en form som är ca 30*30 cm,(jag använde en lasagneform).
  • Häll över degen i formen och tryck ut den, gör små hål i den med hjälp av fingrarna.
  • Ringla över lite olivolja och strö över tärningar av fetaost, soltorkade tomater som du skurit i lagomt stora bitar och oregano.
  • Låt jäsa i formen övertäckt med bakduk i en timme.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Ställ in brödet i ugnen och sänk genast till 200 grader.
  • Gräddas i  25-35 minuter.
  • Låt svalna på galler.
  • Skär i rutor.

Min födelsedagsfest

Igår hade jag min födelsedagsfest med de bästa tjejerna i stada. Vart en ganska lugn tillställning med middag och efterrätt, lite lekar och massa surr innan vi begav oss ut och dansade hela natten. Tack så mycket tjejer för en trevlig kväll! Ni är så himla goa allihopa!
Jag gjorde det enkelt för mig då jag hade ganska många middagsgäster och bjöd på kycklingsallad och focaccia med soltorkade tomater, fetaost och oregano. Receptet på focaccian lägger jag ut imorgon.
Till efterrätt serverade jag en vitchoklad pannacotta med marinerade hallon, receptet på den lägger jag upp någon dag i veckan.
Hoppas att ni har haft en trevlig helg allihopa!

Middag hos brorsan

Idag bjussade min schysta brorsa på middag,
det var hur gott som helst, han kan han min fina bror!
.
Rådjurslår och potatisgratäng,
inte illa för att vara en torsdagskväll.
Och till det ett glas rött så klart.
En alldeles perfekt start på min tredagars ledighet!

Risotto med räkor och sockerärtor

Dagens middag blev en lite förenklad risotto, i en traditionell risotto tillsätts vätskan efter hand vilket man inte gör i den här. Den smakade mycket gott och känns som en bra vardagsrätt som går supersnabbt att laga.

För 4 personer behöver du:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl avoriris
olivolja till stekning
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
4 tsk tomatpuré
ca 300 g fänkål
1 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
2 tsk rödchili
200 g sockerärtor
500 g räkor med skal

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Fräs lök, vitlök och ris med olivolja i en kastrull i 2-3 minuter.
  • Smula ner fiskbuljongtärningarna, rör ner vatten och tomatpuré. Låt koka ca 15 minuter under lock.
  • Ansa och strimla fänkålen, finhacka chilin och skala räkorna.
  • Blanda ner fänkålen i kastrullen och koka ytterligare 3 minuter.
  • Smaka av med citronskal, citronsaft och chilin.
  • Rör ner sockerärtorna och sist räkorna

Krämig fisksoppa

Mätt å belåten dimper jag ner här, har nyss ätit en underbart god fisksoppa. Den är väldigt enkel att göra men tar ändå lite tid då den ska stå å småputtra ganska länge. Men det är verkligen värt att vänta en stund på denna ljuvliga soppa. Perfekt att göra nu såhär efter jul då man ofta har någon saffrans påse över.
För 6-7 personer behöver du:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
1 gul lök
smör till stekning
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran (1 g)
500 g krossade tomater
3 dl vitt vin
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
3 dl creme fraiche eller grädde
0,5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
ca 700 g fisk (jag använde torsk och lax)
400 g räkor

  • Hacka paprikorna och den gula löken, strimla purjolöken. Fräs detta i smör tillsammans med kryddorna.
  • Slå på vin och krossade tomater, låt koka några minuter.
  • Häll i vatten och buljongtärningarna och koka i 15 minuter.
  • Slå på creme fraiche eller grädde och koka i 5 minuter.
  • Blanda ihop mjölken med vetemjölet och häll i det, låt koka 5 minuter.
  • Tärna fisken och lägg i den, låt sjuda i 4-5 minuter.
  • Rör  försiktigt i räkorna på slutet, de ska bara bli varma så låt det ej koka för länge för de blir då sega.
Tips! Lägg inte i riktigt alla räkorna i soppan, spara några att strö över tallriken vid servering!

Hittade en rolig tävlingkalasgotts blogg, ska skicka in denna soppa som mitt bidrag!


Fullt upp...

Ursäkta frånvaron här, har haft en väldigt fullspäckad vecka + att jag dessutom fick virus på datorn, sjukt irriterande! Men nu är jag tillbaka efter en vecka som inte varit fylld av matlagning utan av utemat och tårta då både jag och min mormor har fyllt år! Så har inga recept att bjuda på så bjuder på en bild på mina födelsedagstårtor istället!
Ha en fortsatt bra helg allihopa!

Idag är ingen vanlig dag..

..för det är Camillas födelsedag, hurra, hurra hurra!
Ett stort grattis till dig min fina vän

Karibisk fiskgryta

Detta är en nyttig fiskgryta med massa grönsaker och gott som jag verkligen kan rekomendera. Har hittat receptet i kokboken gott och lätt.
För 4 personer behöver du:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
4 potatisar (ca 400 g)
en burk lättkokosmjölk
1/2 fiskbuljongtärning
1-2 dl vatten
400 g spuash
2 röda paprikor
200 g champinjoner
1 röd chili
2 msk riven ingefära
400 g torskfilé
4 krm salt
1 krm svartpeppar
hackad persilja

  • Hacka den guls löken och vitlöken.Fräs den i en gryta.
  • Skala potatisen och skär den i bitar.
  • Tillsätt potatis, kokosmjölk, buljongtärning och vatten i grytan. Låt potatisen koka med lock tills den knappt är färdig, ca 10-15 minuter.
  • Strimla squashen i strimlor, paprikan i bitar och champinjonerna i fyra delar. Ta bort kärnorna i chilin och finhacka den.
  • Rör ner grönsakerna och ingefäran i grytan och låt koka ytterligare fem minuter.
  • Skär fisken i tärningar och lägg ner i grytan. Låt sjuda några minuter.
  • Salta och peppra.
  • Garnera med persilja vid servering.

Kantarellsås

Här kommer det utlovad receptet på den ljuvligt goda kantarellsåsen vi åt till steken i söndags. Och för er som köper färdiggjorda såser eller påsar med pulver så kan jag lova att det inte alls är svårt att göra en mycket godare själv. Testa själva så får ni se!
För 4 portioner behöver du:
2 dl torkade eller 6 dl färska kantareller
2 shalottenlökar
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1,5- 2 msk vetemjöl
smör till stekning
1,5 msk japansk soja
salt
vitpeppar

  • Om du använder torkad svamp så blötlägger du den i vatten i ca 5 minuter.
  • Riv löken och stek den i lite smör. Lägg i svampen och stek på medelvärme tills vätskan ängat bort. Salta och peppra en aning.
  • Strö över vetemjölet och rör om. Häll på grädde och mjölk. Låt koka under omrörning några minuter.
  • Smaka av med soja, salt och vitpeppar.


Citronpasta med kryddig korv & grönsaker

Dagens lunch fick bli en enkel och snabbgjord pastarätt.
För 4 personer behöver du:
300 g pasta
300 g kryddstark korv tex salsiccia
250 g sparris
150 g sockerärtor
1/2 citron
1/2 dl hackad persilja
3 msk smör
flingsalt
svartpeppar

  • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Skiva korven, dela sockerärtorna på hälften och bryt av den torra delen på sparrisen och skär dem sedan på hälften eller i tre delar.
  • Fräs korven i en stekpanna.
  • Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 3 min, då det gått 1 min lägger du ned sockerärtorna (de ska koka i 2 min).
  • Riv skalet av citronen.
  • Blanda pastan med smöret, citronskalet och pressa ned den halva citronen. Rör ner persiljan och krydda med salt och peppar. Slutligen rör du ner korven och grönsakerna.


Trerätters

Igår lyxade vi till det med trerätters här hemma. Ni kommer bara få se två av dem än så länge för jag ska bjuda hem några vänner i slutet av månaden och då ska jag bjuda på samma efterrätt som vi åt igår så vill inte riktigt avslöja det än.
Detta är en av mina favorit förrätter, receptet på den hittar du här!
Till huvudrätt blev det: potatisgratäng, stek och kantarellsås. Riktigt gott!
Receptet på såsen kommer lite senare i veckan.

Lördags kväll

Helgen har hitills varit riktigt bra! Igår hade Micke grabb/pokerkväll hemma hos oss så jag flydde till Maria och såg på Lets dance, käkade karra och surrade massa. Sov över där och efter frukost drog vi iväg till birsta för lite shopping.
Sedan har jag och Micke bara lördagsmyst framför tvn och spelat spel. Skönt med en helg där man inte har något inbokat och man bara kan ta det lugnt.
Önskar er en fortsatt trevlig helg!
En salig blandning av de godsaker som nu ligger i våra magar :)
Ost & kex, naturgodis, choklad, ölkorv, flädersaft och päroncider.

Mitt nyår i bilder

En riktigt rolig kväll med bra sällskap, finfin mat och en massa dans och skratt hela natten lång! Här är vi som var med på kryssningen:
Jag & Micke
Cornelia, Sebbe & Tove
Maria
Mia & Lisa
Staffan
Och så den gooooda maten, det blev många sånna tallrikar :)

Äggröra

Varför inte överraska din älskling med en god "hotell frukost" hemma till helgen? Eller lyxa till det för dig själv. Hur som hellst så är denna äggröra super god och enkel att göra.
För 2 portioner behöver du:
4 ägg
1 1/4 dl grädde
4 cl mjölk
salt
svartpeppar

  • Vispa ihop alla ingredienserna i en skål.
  • Värm upp en panna eller kastrull på medelvärme med en klick smör.
  • Häll i äggblandningen och rör hela tiden med en träslev till önskad koncistens.
  • Servera med bacon.

Pastasås med lövbiff

Förra veckan testades ett nytt recept på en super smarrig pastasås hemma hos oss, det vart verkligen lyckat!
För 4 portioner behöver du:
400 g lövbiff
smör till stekning
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
300 g champinjoner
4 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 dl grädde
1 dl vatten
2 msk kalvfond
salt
svartpeppar
cayennepeppar efter smak (kan uteslutas)

  • Strimla köttet och bryn i smör. Salta & peppra lite. Ta upp ur pannan och lägg på sidan.
  • Hacka rödlöken, finhacka vitlöken och skiva svampen.
  • Stek löken och svampen, rör sedan ner tomatpure.
  • Lägg i köttet och strö över vetemjölet. Rör om och späd med grädde, vatten och fond. Låt koka i fem minuter.
  • Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
  • Servera med pasta

Dagens middag

Vi kom hem ifrån en underbar nyårskryssning sent igår kväll, så vi tog en riktig sovmorgon imorse och gjorde äggröra och bacon till frukost. Sedan har vi storstädat här hemma och är ännu inte klar. Nu har vi tagit en välbehövlig paus och beställt hem pizza från Bite line.
Jag vet att det varit dåligt med inlägg här, men nu när det kommer det lugna ner sig efter jul och nyår så ni kan se framemot massa smarriga recept framöver!

RSS 2.0