Pistageglass

I lördags gjorde jag samma glass som vi åt till chokladfondanten på nyårsafton. Verkligen den godaste glassen jag ätit. Pistagemassan köpte vi i Italien i somras men man bör kunna få tag på sådan i välsorterade eller delikatess butiker här tror jag. 

För 4 portioner behöver du:

Några matskedar pistagemassa efter tycke och smak (jag använde rätt mycket) 

8 st äggulor

5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

4 msk hackade naturella pistagenötter

Grön karamellfärg 

 

  • Vispa först ihop äggulorna med pistagemassan. Sedan blandar du ner resterande ingredienser, sist karamellfärgen så den får lite roligare färg.
  • Kör i glassmaskin efter anvisningarna. Om du inte har någon glassmaskin kan du hälla i form och ställa i frysen, rör om var 10e minut medan glassen stelnar. 
  • Om du vill kan du dekorera med lite hackade pistagenötter vid servering.

Baguetter

Äntligen kommer det utlovade receptet på baguetterna som Micke bakade. Dom är så goda att dom görs lite då och då hemma hos oss. Perfekt att sno ihop degen på morgonen och sedan grädda lagom till middagen. Super enkelt och riktigt gott. Receptet kommer ifrån boken "bröd hemma".

För 3 st baguetter behöver du:


3 ärter jäst

3 dl vatten

1,5 tsk salt

6 g vetekli

380 g vetemjöl special

lite sesamfrö till utbakning

 

 

  • Lös jästen i vattnet. Arbeta in övriga ingredienser (ej sesamfrö)
  • Täck degen med plastfolie eller stoppa in i en ren plastpåse. Jäs under dagen eller över natten i rumstemperatur, minst 5 timmar.
  • Lägg upp en hög med mjöl blandat med lite sesamfrön på bakbordet, sprid ut den lite. Stjälp upp degen och vik den en gång över sig själv så att båda sidor är väl mjölade.
  • Dra ut degen till en rektangel (ca 15 x 26 cm). Dela med degskrapa i 3 lika långa delar. Mjöla snittytorna direkt. Vrid med lätt hand till baguetten och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  • Låt vila medans ugnen värms till 275 grader.
  • Sätt in i ugnen och spreja vatten uppe och nere i ugnen med en blomspruta. Gräddas 13-14 minuter.
  • Låt svalna på galler utan bakduk.

Dagens middag

Fläskpannkaka, lingongrädde och rivna morötter. Mums!


Lakridsknäck med smak av citron

För er lakridsfantaster så är detta recept ett måste att testa! Så himla goda!

För ca 45 st behöver du:


2 dl grädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

2 msk smör

1 lakridsstång

rivet skal av 1 citron

 

  • Krossa lakridsstången fint.
  • Blanda samtliga ingredienser förutom citronskalet i en kastrull.
  • Koka upp och rör om.
  • Låt koka till 122 grader eller tills massan klarar kulprovet.
  • Blanda ner citronskalet.
  • Häll upp i knäckformar.

Saffransbullar med vanilj

I år har vi faktiskt inte bakat några lussebullar, däremot dessa fantastiskt goda saffransbullar. Saftiga och med mycket smak av saffran, precis som jag vill ha det!

För ca 45 st behöver du:


50 g jäst för söta degar

150 g smör

1 g saffran

5 dl mjölk

250 g kesella 10%

1,5 dl strösocker

1 ägg

0,5 tsk salt

15-17 dl vetemjöl

 

Fyllning:


200 g smör

1,5 dl strösocker

3-4 tsk vaniljsocker

 

Till pensling:


ägg

pärlsocker

  • Ta fram smöret till fyllningen och låt det stå i rumstemperatur så det är lättare att arbeta med.
  • Smula jästen i en degbunke. 
  • Smält smöret (Obs! ej det till fyllningen)
  • Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit och rör ner det i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  • Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt kesella, socker, ägg och salt.
  • Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  • Strö lite vetemjöl över degen och låt läsa under bakduk 30-45 minuter.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda med ev resten av mjölet och dela den i 2 delar.
  • Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm.
  • Bred på fyllningen, vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen.
  • Skär 2-3 cm stora remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övrekanten. Sno ihop till en knut. 
  • Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt, lägg över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Gräddas mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter.
  • Låt kallna på galler övertäckta med bakduk.

Vit chokladpannacotta med smak av kardemumma

Här kommer äntligen receptet på den underbara pannacottan jag och Micke åt för några helger sedan. Mitt nya favoritrecept på pannacotta faktiskt. Löjligt god!

För 4 portioner behöver du:


100 g vit choklad

1 tsk kardemummafrön

3 dl vispgrädde

1 dl gelesocker

bär (jag använde mig av passionsfrukt och blåbär)

 

 

  • Hacka chokladen i små bitar.
  • Mortla kardemummafrönen lätt.
  • Koka upp grädde och socker med choklad och kardemumma och låt sedan sjuda ca 0,5 minut så att chokladen och sockret smälter.
  • Häll smeten i 4 glas eller koppar och låt det stelna i kylen ca 1 timme.
  • Innan servering strör du över bär.

 

 

 

 


Det blev lite bakning idag med


Dagens bakning


Grekisk pytt i panna

Detta är ett kanonrecept som är perfekt som bjudmat! Går snabbt och lätt att laga så du slipper att stressa i köket innan gästerna kommer. Och så smakar det riktigt gott! Tänk bara på att köttet ska ligga i marinad 1-1,5 dygn.

För 6 portioner behöver du:


ca 1 kg fläskfilé

3-4 vitlöksklyftor

1-1,5 dl olivolja

1-1,5 tsk sambal olek

2 msk soya

ca 1,8 kg potatis

1 röd paprika

1 gul paprika

1 gul lök

1 frp körsbärstomater

1 frp fetaost

Salt

 

  • Börja med att göra marinaden. Rör ihop olivolja, sambal oelek, soya och vitlöken som du pressar ner.
  • Strimla köttet och lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden i kylskåp. Låt stå 1-,5 dygn innan den ska tillagas.
  • När köttet marineras klart skär du potatisen i klyftor och lägger i en långpanna. Salta och in i ugnen 10-15 minuter i 220 grader.
  • Medans potatisen är i ugnen strimlar du paprikan, löken och skär fetaosten i kuber.
  • Ta ut potatisen och strö över fläskfilén och marinaden, paprikorna och löken över potatisen. Överst lägger du körsbärstomaterna och fetaosten.
  • In i ugnen igen på 220 grader i ca 35-40 minuter till.
  • Servera med kall sås och en fräsch sallad. Jag gjorde min sås på turkisk yoghurt, majonäs, lite pressad vitlök, italiensk salladskrydda och lime. Men passar lika bra med en mild tzatsiki eller en creme fraiche baserad sås med smak av citron eller lime.

Bruschetta med tomatröra

Efter våran resa i sommras till Sicilien så fastnade jag verkligen för bruschettas.  I söndags testade vi att göra hemma, lätt att göra och gott att äta, helt i min smak! Det går såklart inte att jämföra med de vi åt i Italien med underbara solmogna tomater men var tusan inte långt ifrån. Brödet vi använde oss av har Micke bakat och recept på det dyker oxå upp så småningom.

                                                                                

För 4 portioner behöver du:


3 stora tomater

4 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

basilikablad efter tycke och smak

flingsalt

2 stora vitlöksklyftor

Baguette

  • Hacka tomaterna fint och strimla basilikabladen och lägg i en skål.
  • Blanda ihop olivoljan, balsamvinägern och lite flingsalt och häll det sedan över tomathacket. Rör om och låt stå och dra i ca 30 minuter.
  • Skär baguetten i skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen. 225 grader i ungefär 1 minut på varje sida.
  • Dela vitlöksklyftorna på hälften och gnid in de varma brödskivorna med vitlöken.
  • Toppa brödet med tomatröran strax innan servering.

Fantastisk 3rätters

Fullt upp som vanligt här! Tiden bara springer iväg! Har iallafall haft en kanon helg som vi nu avslutat med en fantastisk 3rätters middag! Recept kommer inom kort! Kram på er!


Därför jag varit lite frånvarande.... :)


Pasta med skinka, paprika och örter

Kikar in lite snabbt och tipsar om detta superenkla och snabba vardagsrecept som är perfekt att göra då man trött kommer hem ifrån jobb eller skola. Smakar bra gör det dessutom och du kan ju variera det hur som helst med det du tycker om. Ha en trevlig vecka allihopa!

För 4 portioner behöver du:

300 g tagliatelle eller annan pasta

300 g skinka på bit

1 purjolök

1 paprika

1/2 kruka timjan

0,5 dl hackad persilja

2 dl creme fraiche

250 g körsbärstomater

0,5 tsk salt

 2 krm svartpeppar

olja

 

 

  • Skär bort skinnet på skinkan och strimla tunnt. Strimla purjolöken och skär paprikan i bitar.
  • Finhacka timjan och persiljan.
  • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Stek skinka, purjo och paprika i lite olja i ca 5 minuter. Tillsätt sedam timjan, persilja och creme fraiche. Låt puttra på svag värme i ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Skiva tomaterna eller dela dem på mitten.
  • Blanda pastan med skinksåsen och toppa med tomaterna.

 

 

 

 

 


Gårdagens underbara middag

I mitt tjejgäng köper vi inte presenter till varandra då vi fyller år. Iställetför present så får födelsedagsbarnet välja restaurang och bli bjuden på middag! Igår var det Maria som vi firade i efterskott och hon valde Oscar och vi åt ifrån deras gränslösa grill där man själv komponerar ihop vilket kött, vilken sås och vilken potatis eller sallad man vill ha till! En riktigt trevlig kväll med bra mat och mycket surr och skratt.


Räk & kräftcocktail

Denna smarriga förrätt blev vi bjuden på hos min bror och hans sambo då vi var där på middag, självklart tog jag receptet och har även hunnit bjuda på den vid en tjejmiddag. Älskar denna sort av förrätter så såklart jag måste dela med mig av detta. 

För 4/ portioner behöver du:
1 schalottenlök
1 avokado
1 tomat
1 burk räkor (ca 250 g)
1 burk kräftstjärtar (ca 250 g)
1 msk dill
1 msk citronsaft
4 msk majonäs
0,5 dl kesella
salt
svartpeppar
citronskiva, salladsblad eller dill till garnering
 

  • Finhacka schalottenlöken och avokadon. 
  • Klyfta och kärna ut tomaten och hacka den sedan.
  • Låt räkorna och kräftstjärtarna rinna av, hacka dem sedan grovt.
  • Blanda samman allt och servera i cocktailglas eller fin skål. Garnerna med en citronskiva, dill och eventuellt ett salladsblad.





RSS 2.0