Betyg på glassmaskinen

Lovade ju i vintras att återkomma med betyg då jag testat min glassmaskin, igår gjordes den första glassen och oooooh så gott det var.
Gjorde jordgubbsglass (med färska jordgubbar) yummie!
Det är betydligt enklare än man tror att få till riktigt god glass hemma och snabbt gick det, efter 40 minuter i maskinen så var den ätklar.
Glassmaskinen var lätt att använda (då man läst instruktionsboken) och ännu enklare att rengöra!
Kan verkligen rekomendera denna modell till er som funderar på att köpa en.
Betyg: 10/10
Serverade den med jordgubbar, en klick grädde och chokladrån

Kycklingfilé med grekiskt täcke

Detta underbara recept lagade min bror förra sommaren åt mig. Jag och Micke gjorde det igår och båda ger det högsta betyg, det är super enkelt att göra och gudomligt gott! Perfekt då man bjuder hem gäster.
För 2 portioner behöver du:
2 stora kycklingfileér
salt, svartpeppar
1 skiva franskbröd utan kanter
3-4 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
40-50 g fetaost
2 dl grädde
ca 2 msk chilisås
1 tsk soya

  • Stek kycklingen så den får fin färg. Salta och peppra.
  • Mixa brödet, tomaterna (+1 msk av oljan som tomaterna legat i), vitlöken och fetaosten.
  • Lägg kycklingen i en ugnsform och strö över det mixade över kycklingen.
  • Blanda grädde, chilisås och soya i en skål, häll detta kring kycklingen.
  • In i ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
  • Servera med ris eller klyftpotatis.

Mandelkaka med glassberg

Denna efterrätt passar mig perfekt då jag inte är så jätte förtjust i gräddiga tårtor och tycker att det aldrig kan bli fel med glass. Den är dessutom riktigt enkel att göra och kan förberedas så du behöver bara slänga på det du vill ha på den strax innan servering!
För ungefär 6 personer behöver du:
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
smör
ströbröd eller kokos
(ev 2-3 msk punch eller likör)
valfri glass
valfria bär
choklad eller kolasås
Noisettechoklad
vispad grädde

  • Skär mandelmassan i bitar och lägg i en matberedare, tillsätt ägg, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  • Kör till en slät smet. (om du inte har en matberedare kan du riva mandelmassan och röra smeten för hand)
  • Smörj en rund form med löstagbar botten (ca 25 cm i diam) och bröa med ströbröd eller kokos.
  • Gräddas i nedre delen av ugen i 225 grader ca 15 min. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.
  • Skeda upp, glass, grädde, bär, noisette och ringla över chokladsås (vilket vi glömde denna gång)
Tips! Det är såklart bara fantasin som sätter stopp vad du lägger ovanpå mandelbotten, lägg på sådant du gillar bara! Om det är barn kalas så passar det utmärkt med godis tex.

Champinjonpaj med smak av vitlök

Denna paj hade vi på vårat buffébord på midsommarafton. Verkligen hur god som hellst, kommer definitivt göras fler gånger hemma hos mig!
För en pajform behöver du:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
1-2 boursin vitlöksost
200-300 g färska champinjoner
1-2 dl grädde
lite vetemjöl (till redning)
100 g skinka
riven ost
salt och svartpeppar

  • Arbeta ihop vetemjöl, smör och vatten till en deg och tryck ut den i en pajform.
  • Förgrädda i ca 15 min på 225 grader och låt svalna.
  • Skiva och stek champinjonerna. Salta & peppra.
  • Strö sedan över lite vetemjöl och häll över grädden. Låt koka ihop.
  • Bred boursinosten över pajskalet i ett jämt lager, strö över skinkan, häll sedan över champinjonstuvningen och överst riven ost efter behag.
  • In i ugnen igen, den är klar då osten smält och den har fått fin färg.

Dagens lunch

Har haft en underbar dag i solen med min prins

Midsommar

Vilken underbar helg det varit: träffat familj & vänner, ätit gott, 2 födelsedags kalas, legat i solen, spelning på Vårbacken, Viskansparken, skulle ta evigheter att berätta allt så jag bjuder istället på en bildbomb.






Recept på smarriga midsommarstårtan och en himelsk god matpaj kommer senare för nu ska jag ut i solen och ha picknik med Micke!

Vegetarisk pasta med het tomatsås

Igår mötte jag upp tjejerna för ett glas vin på Invitos uteservering, hade super trevligt och hoppas på fler sådana varma kvällar framöver. Imorrn börjar min semester så jag hoppas att det blir sommar på riktigt nu!
Här är receptet på gårdagens väldigt enkla middag:
För 4 personer behöver du:
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
400 g krossade tomater
1 röd chilifrukt
ca 20-25 svarta oliver
(ev lite champinjoner)
2 msk kapris
1 msk torkad oregano
salt, svartpeppar

  • Hacka löken fint, kärna ur och finhacka chilin, stek detta i en kastrull tillsammans med champinjonerna och vitlöken som du pressar ner.
  • Häll över de krossade tomaterna, kapris, oregano och oliverna som du grov hackat.
  • Låt koka tills nästan ingen vätska återstår (ca 15 min).
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med pasta och garnera med lite riven parmensan, några oliver och färsk oregano.


God sommar drink

Det här är en av mina favorit drinkar, så himla god och svalkande en varm sommarkväll. Kanske något att göra å bjuda på till midsommar!
Den går verkligen alltid hem, har aldrig träffat någon som inte tycker om den, till och med grabbarna brukar älska den!
För en stor satts behöver du:
6 dl koncentrerad citronjuice
3 dl starkt te
3 dl socker
1 liter färdig blandad blodapelsin juice
1 liter sprit (ej någon smaksatt)

  • Blanda samman allt i en stor bunke och rör om väl.
  • Häll över i 2 st plast lådor som du kan ha i frysen (2*2 liters glassförpackningar tex)
  • Frys in den senast dagen innan den skall drickas.
  • Vid servering skedar du upp i 2/3 glas och fyller sedan upp glaset med fruktsoda eller sockerdricka.
  • Drickes med sugrör.

Laxfilé med smak av kokos & lime

Har precis duschat och dunsat ner i soffan, oj så trött jag är. Har varit på gymmet och kört ett hårt pass med Maria! Innan dess åt jag en enkel och god lax med lite asiatiska influenser, himla smaskigt om jag får säga det själv!
För 2 portioner behöver du:
2 portionsbitar laxfilé
2 dl kokosmjölk
1 msk limejuice
1 tsk rivet lime skal
2 msk finskuren gräslök
1/2 tsk salt
citronpeppar

  • Koka upp kokosmjölk, limesaft, limeskal och salt.
  • Lägg laxen i en ugnsform och slå över såsen.
  • Krydda med lite citron peppar över laxen.
  • Gratinera i ugn ca 20-25 minuter i 200-225 grader.
  • Servera med ris.

Risifrutti sommarflirt

Smaskade i mig denna sommarsmak igår med smak av smultron och jordgubbar! Mycket god, ganska lik den traditionella jordgubbssmaken men ändå snäppet bättre!


Indalsledenloppet

Igår var det Indalsledenloppet och mitt lag var med för 3e året i rad och sprang. Tyvärr kunde inte jag springa men agerade hejarklack istället. En riktigt bra dag som avslutades med en stor förfest hemma hos mig.
Tack allihopa för en kanon dag!
Här är hela laget:

haha denna måste ni se


Jag är med och tävlar

http://amandarosende.blogg.se/2010/june/tavling-vinn-88paletten.html

Chilibiffar

Är nu ledig fredag-söndag så firade in det med lite god middag med min prins! Har fortsatt mysandet med choklad fondue och några filmer, ibland är livet bra underbart.
Att göra goda biffar är lätt som en plätt, här kommer receptet:

r!
för 4 personer behöver du;
500 g nötfärs
1 tsk salt
1-2 krm chilipulver
1-2 tdk sambal oelek
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
1/2 gul lök

  • Blanda ströbröd med mjölk, kryddorna och sambal i en bunke. Låt svälla.
  • Blanda i köttfärsen och ägget.
  • Riv löken och tillsätt i köttfärsblandningen.
  • Forma till biffar och stek medelvärme.

Ingefärsgryta

Igår var en riktigt mysig dag. Började med att jag träffade Camilla B, Annika & Maria för lunch på stan sedan på kvällen kom Marre till mig, vi gjorde en super smarrig gryta med fläskytterfilé. Receptet kommer egentligen från mamma och det är flitigt använt av mig genom åren. Det går snabbt & lätt att laga och är riktigt gott!
För 4 personer behöver du:
500 g grytbitar av gris eller fläskfilé
5 skivor konserverad ananas
1/2 dl ananasspad
1/2 dl kinesisk soya
2 gula lökar
1-2  vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk potatismjöl
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm ingefära
ev salt

  • Marinera köttet i ananasspadet och soyan i ca 2 timmar.
  • Låt köttet rinna av, men spara marinaden.
  • Hacka löken och stek den tillsammans med köttet.
  • Pressa över vitlöken, kryddorna och häll på marinaden. Låt köttet puttra under lock tills det är mört.
  • Tillsätt grädden som du blandat med potatismjölet.
  • Lägg sist i ananasen skuren i bitar.
  • Smaka av. Själv brukar jag alltid tillsätta lite mer cayennepeppar.

FS LASIK

"Vid FS LASIK görs ett lock i hornhinnan med hjälp av en laserstråle. Du känner ett lätt tryck mot ögat och synen reduceras i ca 10–15 sekunder. Locket viks åt sidan och lasern formar om den främre delen av ögat så att synfelet korrigeras. Därefter läggs locket på plats och fäster snabbt"
Texten har jag lånat från Memira.se
Innan lasern sätts igång så skapas ett vakum genom att de trycker en grej väldigt hårt mot ögat, känns som om ögat trycks in i skallen. Det var det enda som gjorde lite ont av själva ingreppen, resterande gick mycket bra, det är klart att det kändes lite obehagligt - det är ju ändå ögonen det handlar om
Efter ingreppet sved det i ögat i 2-3 timmar, ungefär som man hade lök i ögonen, men man hade då bedövningsdroppar som tur var och så var jag välldigt ljuskänslig i ungefär 5 timmar så satt med nerdragna gardiner och solglasögon innomhus.
Men redan samma kväll var jag på studentmottagning och såg hur bra som hellst! Kunde arbeta dagen efter och det enda "problem" jag märkt av är att jag har lite torra ögon men har ju fått med mig ögondroppar mot det så det är ju lätt åtgärdat!
Nu funderar jag bara på varför gjorde jag inte detta tidigare? Det känns som en helt ny värld öppnat sig för mig!
Såhär rolig ser man ut med ögonskydden man ska ha då man sover de första dagarna

Fylld lövbiff

Gårdagens huvudrätt kan jag verkligen rekomendera, riktigt riktigt gott!
För 4 personer behöver du:
4 skivor lövbiff á 125 g
100 g mozzarellaost
4-5 soltorkade tomater
1/2 kruka basilika
salt
svartpeppar

  • strimla tomaterna, skär mozzarellan i mindre bitar och hacka basilikan.
  • Salta och peppra de rumstempererade lövbiffarna och lägg sedan på fyllningen på ena halvan, vik över den andra halvan och tryck till lite över kanterna.
  • Stek paketen i smör i en het stekpanna, ca 1 minut på varje sida.
  • Servera tillsammans med potatisgratäng.

"Fried cheese"

Detta är egentligen inte friterat som rubriken tyder på, men det smakar exakt som fried cheese, förrätten jag alltid äter mängder av då jag varit i Grekland så därav namnet.
För 2 portioner behöver du:
1 frp fetaost
1 ägg
vetemjöl
ströbröd
citron i skivor
  • Skär fetaosten på hälften och panera den genom att först doppa den i uppvispat ägg, sedan i vetemjölet, sedan i ägget igen och sist i ströbröd.
  • Stek den på låg eller medelvärme i smör tills den fått en fin yta, (det är viktigt att du inte har för hög värme den hinner då inte bli helt genom varm)
  • Servera den genast tillsammans med citronklyftor som du pressar rikligt över osten.

Tips! Jag använder alltid Zetas: äkta grekisk feta eller feta från ön Lesvos om jag ska ha fetaost, dom är överlägset godast!

Gårdagen var en bra dag

Igår lyxade jag och Micke till det lite med 3rätters! Till förätt blev det "fried cheese" (om ni inte ätit det då ni varit i Grekland måste ni testa det någongång, det är verkligen sjukt gott). Till huvudrätt potatisgratäng och fylld lövbiff och till efterrätt blev det samma rabarberpaj som jag la ut receptet på för några dagar sedan.
Lägger ut recepten lite senare idag!
Igår var jag på förundersökning på Memira och redan nu på torsdag ska jag göra min laserbehandling, Im so happy! Självklart lite nervös också, ni får hålla tummarna för att det kommer att gå bra!

Nu saknar jag min prins

♥Imorgon ses vi äntligen igen ♥

Ibland är det inte så dumt att vara sjuk ändå

Blir bortskämd med grillat rådjurslår och potatisgratäng
och till efterrätt daimkladdkaka med glass och jordgubbar

Mammas goda rabarberkräm slinker lätt ner trots min onda hals


Sjukling...

Idag känner jag mig såhär:



Rabarberpaj

Här kommer det utlovade receptet på pajen, denna kommer göras ofta hos mig hädanefter, himmelskt god!
För en stor pajform (ca 35 cm i diameter) behöver du:
200-300 g rabarber
150 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
100 g mandelmassa
1-1,5 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl + lite strösocker (blandat)

  • Skär rabarbern i bitar och lägg i pajformen.
  • Strö över potatismjölet blandat med lite socker
  • Blanda ihop rumstempererat smör, vetemjöl, havregryn, riven mandelmassa och socker.
  • Lägg degen över rabarbern.
  • Gräddas i 200-225 grader i ca 20 min

Idag...

Idag har varit en lugn och återhämtande dag
mamma & pappa bjöd på en minst lika god middag som igår
Efter maten tog vi en mysig skogspromenad, sedan hem till en ljuvlig rabarberpaj som jag kommer lägga ut recept på lite senare ikväll.

Dagens middag

Inte dåligt för att vara onsdag!
Avnjöts tillsammans med min underbara familj ute på mamma & pappas altan, bättre kan man inte ha det ♥


RSS 2.0