Sötsur kycklinggryta

Detta underbara recept har jag hittat på kryddburken och det är en riktigt god gryta som smakar som något man mycket väl skulle kunna beställa in på vilken kinarestaurang som helst. Låt dig inte avskräckas av den långa listan med ingredienser, det är  inte alls så krångligt som man kanske tror. Den går faktiskt riktigt snabbt att tillaga.
För 8 personer behöver du:
750 g kycklingfilé
smör till stekning
2 msk maizenamjöl
1 gul lök
1 morot
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 liter stark kycklingbuljong
2 msk konc apelsninjuice
3 msk tomatpure
2 msk rödvinsvinäger
2 msk soja
2 tsk worshestersås
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk chilisåsås
200 g minimajs
400 g ananasringar (och ev spadet från ananasen)
1 liten burk vattenkastanjer
1 liten burk bambuskott
salt
svartpeppar

  • Strimla paprikan, hacka den gula löken grovt och skiva moroten tunnt.
  • Strimla kycklingfilén och bryn den i smör, krydda med salt och peppar.
  • Pudra över maizenan och rör om. Häll över buljongen.
  • Tillsätt sedan alla ingredienser förutom konserverna. Låt småkoka i 10 minuter.
  • Smaka av (om du önskar den lite sötare så tillsätter du ananasspadet) och red ev av lite mer med maizena för tjockare koncistens.
  • Tillsätt ananasen (som du först skurit i mindre bitar), vattenkastanjer och bambuskott.

Saffranskaka

Denna super goda saffranskaka går snabbt att göra och så blir den riktigt saftig med mycket smak av saffran, nästan godare än lussebullar tycker jag själv.
Du behöver:
200 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
1 sockerbit
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker (till garnering)

  • Smält smöret och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Stöt saffranet med sockerbiten med en mortel (för att få ut så mycket smak som möjligt av saffranet).
  • Blanda smöret med mjölken och häll i det i äggsmeten tillsammans med saffranet. Rör försiktigt så att det blandas.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och rör försiktigt ner i smeten så att det blandas.
  • Grädda i smord sockerkaksform i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
  • Garnera med siktat florsocker då den svalnat.

Lördags kväll

Idag efter jobbet så vart det hemmagjord pizza med min prins
Sedan hann vi med ett parti alfapet
Och nu blir det "Så mycket bättre" som är ett av de bästa tvprogrammet jag vet


Håll utkik imorrn efter receptet på en super god saffranskaka som passar utmärkt till första advent!

Glöggprovning

Ikväll har vi provsmakat 2 olika glöggsorter: årets Blossa glögg och Kiviks äppelglögg. Båda föll mig i smaken men måste säga att kiviks var snäppet vassare. Men jag kan varmt rekomendera båda sorterna.

Italiensk köttfärspaj

Denna ljuvligt goda köttfärspaj blev jag bjuden på av en superfin arbetskamrat för några månader sedan. Idag serverade jag den hemma hos oss och den gjorde succé även här.
För en paj (ca 4 portioner) behöver du:
Deg:
1,5 dl vetemjöl
3/4 dl grahamsmjöl
75 g smör
3 msk riven ost
1,5 msk vatten

Fyllning:
10 cm purjolök
500 g köttfärs
smör till stekning
1 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver
3/4 krm vitpeppar
2 krm italiensk salladskrydda
1/2 tsk oregano
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 paprika
2 ägg
0,5 dl riven ost

  • Börja med att göra pajdegen: Arbeta ihop mjöl, smör och ost. Tillsätt sedan vattnet och arbeta in det. Låt vila i 15 minuter i kylen.
  • Skär purjolöken i tunna ringar.
  • Stek köttfärsen tillsammans med purjolöken. Pressa i vitlöken och tillsätt salt, paprikapulver, vitpeppar, salladskrydda, oregano, chilisås och vatten. Blanda ihop och låt vattnet koka in i köttfärsen.
  • Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem.
  • Hacka paprikan och rör ner den tillsammans med osten och äggen i köttfärsröran. (OBS! spara lite av äggen att pensla degen med). Lägg köttfärsblandningen i botten på en smord pajform.
  • Kavla ut pajdegen och skär i smala strimlor. Lägg strimorna i ett rutmönster över köttfärsen.
  • Pensla degen.
  • Gräddas i 200 grader i 20-45 min (beroende på degstrimlornas storlek)



Fisk och paprikasoppa

Vad passar bättre än en värmande soppa en kall vinterdag? Denna är dessutom riktigt god och mättande + att den går snabbt att sno ihop.
För 4 portioner behöver du:
400-600 g torskfilé
3 paprikor i olika färger
2-3 vitlöksklyftor
smör
6 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
salt
cayennepeppar efter smak

  • Skär fisken i bitar.
  • Strimla paprikan.
  • Hacka vitlöken.
  • Fräs paprikan och vitlöken i lite smör i en gryta i ca 3 minuter.
  • Tillsätt grädde, mjölk, vin, buljongtärningar och timjan.
  • Lägg i fisken och låt småkoka 3-4 minuter.
  • Smaksätt med salt och cayennepeppar.
Tips! Har skrivit detta tidigare men om någon missat så kan du använda 1 dl vatten och 1 msk saft från en citron istället för vin.

Kålpudding

Idag till middag blev det kålpudding. Serverade den med kokt potatis, gräddsås, gele och smörgåsgurka. MMMM, Svensk husmanskost då den är som allra bäst!
För 4-5 personer behöver du:
400 g köttfärs
1 vitkålshuvud (ca 800 g)
lite vitpeppar
1 msk sirap
1 dl ströbröd
smör
1 tsk salt
1 liten gul lök
1 krm svartpeppar
1 ägg
2 dl vatten
1 msk soja

  • Dela kålhuvudet och skär bort roten. Strimla eller tärna vitkålen.
  • Fräs lite kål i taget i en panna, krydda med salt och lite vitpeppar.
  • Lägg över kålen i en stor kastrull och tillsätt sirapen, rör runt lite. Häll sedan på lite vatten så att det täcker kålen och låt småputtra 5-7 minuter beroende på bitarnas storlek.
  • Under tiden finhackar du löken och steker på den.
  • Lägg färsen i en bunke och tillsätt ströbröd, 1/3 av kålen, lök, ägg, soja, vatten, salt och svartpeppar. Rör ihop till en lös färssmet,
  • Varva färs och hälften av den resterande kålen i en ugnsform. Toppa med kålen som finns kvar.
  • Gratinera i 175-200 grader i ca 25 minuter.

Kantarellsoppa

På begäran av en läsare så lägger jag nu ut receptet på Camillas fantastiska kantarellsoppa som hon bjöd på till förrätt på hennes födelsedagsmiddag. Vet inte riktigt hur många personer reseptet är beräknat till men av vad jag läst mig till brukar man räkna på ca 2 dl soppa till förrätt och 3-5 dl soppa till huvudrätt så matemtiken får ni sköta själv :)
Du behöver:
ca 1 dl torkade eller 5 dl färska kantareller
smör
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
4 dl grädde
6 dl mjölk
4 dl sherry
salt
svartpeppar

  • Finhacka löken och fräs den tillsammans med kantarellerna i riktligt med smör.
  • Tillsätt sherry och hönsbuljongtärningen och låt koka några minuter.
  • Häll i grädden och mixa den (då den är varm).
  • Koka upp soppan och krydda med salt och peppar

Kall romsås

Till laxen vi serverade i söndag hade vi en svinigt god romsås. Enkel att göra med ack så god!
Till 4 portioner behöver du:
2 dl creme fraiche
lite mjölk
1 rödlök
2-3 msk röd stenbitsrom
dill
en skvätt citronsaft
citronpeppar
salt

  • Finhacka rödlöken och blanda den med creme fraiche.
  • Hacka dillen och rör försiktigt ner den tillsammans med romen i creme fraiche blandningen.
  • Rör i lite mjölk för önskad konsistens.
  • Smaka av med salt, citronpeppar och citronsaft.

Västerbottens lax

Igår bjöd jag & Micke hem våra familjer på farsdagsmiddag. Det blev en riktigt god laxrätt som jag serverade med kokt potatis och en super god kall romsås. Receptet på laxen har jag hittat hos kryddburken.
För 4 portioner behöver du:
4 laxfileér i portionsbitar
150 g riven västerbottenost
100 g philadelfiaost
flingsalt
citronpeppar

  • Lägg laxen i en ugnsform. Strö över lite flingsalt och citronpeppar.
  • Rör ihop västerbottenosten med philadelfiosten och bred det över laxen.
  • Gratinera i 225 grader i 20-25 minuter.

Vit chokladmousse

Här kommer receptet på den smarriga moussen som jag & Jossan bjöd på i torsdags.
För 4 personer behöver du:
200 g vit choklad
2 äggulor
1 tsk strösocker
3 dl grädde

  • Vispa grädden så att den blir fluffig.
  • Smält hälften av chokladen och vispa den med sockret och äggulorna. Blanda sedan med grädden.
  • Hacka resten av chokladen i småbitar och blanda med moussen.
  • Servera med färska eller varma hallon.
Tips! Den går lika bra att göra med mjölkchoklad!

Tack mina vänner!

Igår överraskade mina fina vänner mig rejält med en fest, jag som trodde att det var omöjligt att överraska mig, men ni lyckades verkligen! Tusen tack, ni är världens bästa <3

"Halv åtta hos mig" 2a bjudningen

Igår var det dags för Maria & Tove att bjuda oss på 3rätters. En super trevlig kväll då vi åt massa gott, såg på idol och spelade "med vilda gester". Tack så mycket för en toppen kväll tjejer!
Fördrinken som var baserad på rabarber och sockerlag är den godaste jag någonsin druckit
Till förätt serverades det hemmabakat filbröd med gurka och 2 olika sorters dressingar
Till huvudrätt underbart goda hamburgare med ost & bacon
Och vid efterätten var jag så glupsk så jag smaskade i mig den och kom på sedan att jag glömt att ta kort. Haha det var iaf en super smarrig chokladmousse gjord på schweitzernöt med daim som topping.

Räkcocktail

Förätten  vi serverade igår var otroligt god och dessutom enkel att göra. Lite tidskrävande är det ju såklart med allt hackande, men verkligen värt det. Räkcocktail tycker jag är kanon som förrätt då den känns väldigt fräsch och inte ett dugg mäktig. För att citera Maria "detta skulle jag kunna äta till förrätt, varmrätt och efterrätt".
För 4 personer behöver du:
2 avokado
2 schalottenlökar
2 tomater
1/2 gurka (skalad)
1 mango
1/4 röd, urkärnad chili
0,5 kg (oskalade) räkor
2 lime (saft + till garnering)
färsk koriander
ca 1 dl creme fraiche
lite olivolja
en aning smält smör
salt
svartpeppar

  • Hacka avokado, tomat, gurka och mango.
  • Finhacka chilin och schalottenlöken.
  • Skala räkorna.
  • Blanda allt i en skål och pressa över lite lime.
  • Blanda ihop creme fraiche, olivolja, limesaft, det smälta smöret, salt, svartpeppar och hackad koriander. Blanda ner detta i hacket. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll upp i cocktailglas. Klyfta limen och dekorera med den och ev någon kvist koriander.


"Halv åtta hos mig"

Kvällen har spenderas med 3 matglada tjejer. Idag påbörjade vi en duell alá "halv åtta hos mig" med trerätters middagar fast i lag två mot två.
Här är Jossan, min kompanjon i matduellen. Vi var först ut att visa våra matlagningskunskaper!
Till förrätt serverade vi en super god räkcocktail
Till huvudrätt: kycklingfilé med grekiskt täcke
Och till efterrätt: en ljuvligt god vitchocklad mousse med varma hallon och björnbär
Undrar Tove & Maria kontrar med imorgon?

Kassler med smak av ajvar relish

Idag blev det en snabblagad och god kasslerrätt med mycket smak till middag!
För 4 personer berhöver du:
500 g skivad kassler
1 dl ajvar relish
1 dl creme fraiche
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 röd paprika

  • Lägg kasslern omlott i en ugnssäker form.
  • Blanda creme fraiche, ajvar, och kryddorna. Bred detta över kasslern.
  • Finhacka paprikan och strö över.
  • Gratineras i 225 grader i ca 15 minuter.
  • Servera med ris eller couscous.

Mysig helg

Har haft en riktigt lugn och återhämtande helg. Jag & min prins har både varit hemma hos hans familj och min familj. Ätit gott, myst i soffan, sprungit i det vackra vädret, spelat spel & plockat kantareller. Kom hem ikväll och då dukade vi upp med massa god plockmat och ser på Beck.
Hoppas ni haft en lika bra helg som jag har haft det!

Bostonfalu

Helt sjukt vad tiden springer iväg, hinner inte riktigt med mig med bloggen men här kommer iallafall ett mycket enkelt och gott recept på ugnsfalukorv som vi ätit för någon dag sedan. I helgen blir det nog inte heller någon uppdatering för är bortbjuden på middag både ikväll och imorgon, men till veckan är jag tillbaks.
För 4 personer behöver du:
400 g falukorv
400 g krossade tomater
1-1,5 dl grädde
en aning salt
svartpeppar
2-3 msk senap
1 röd paprika
1 dl bostongurka
2 msk hackad persilja v(kan uteslutas)
ev lite riven ost

  • Blanda krossade tomater, grädde, salt och svartpeppar och häll i en ugnssäker form.
  • Skär en ljup skåra på längden i falukorven och lägg den ovanpå tomatkrosset.
  • Bred senap i skåran.
  • Finhacka paprikan och blanda med bostongurkan. Fyll sedan korven med blandningen.
  • Strö över lite riven ost om du vill ha det på.
  • Gratineras i 225 grader i 20-25 minuter.
  • Strö över lite persilja innan servering och servera tillsammans med potatis eller tagliatelle.

Rotmos

Rotmos med fläsk- eller köttkorv har alltid varit en favorit för mig. Om mamma ber mig att önska mat då jag hälsar på så är det de självklara valet eftersom min mamma lagar jordens godaste rotmos. Har aldrig riktigt vågat mig på att göra det själv för jag har varit rädd att det inte ska smaka lika bra. Men idag tog jag steget och oj så gott det blev.
För 4-5 portioner behöver du:
1-2 kålrötter (jag använde 770 g oskalad)
3 morötter
4 stora potatisar
lite smör
mjölk
salt
vitpeppar
  • Skala och skär morötterna i ganska små bitar.
  • Skala och skär potatisen i ganska stora bitar.
  • Skala och skär kålroten i lite mindre bitar än potatisen men större än morötterna.
  • Lägg morötterna i lättsaltat vatten och låt koka i 5 minuter. Sedan tillsätter du potatisen och kålroten.
  • Låta koka tills de är igenomkokta.
  • Stampa dem med så mycket smör du önskar.
  • Häll i lite mjölk eftersom och kör med elvisp tills du fått den koncistens du önskar.
  • Krydda med salt och vitpeppar

RSS 2.0